چه ‌کسانی به دهانشویه نیاز دارند؟

دهانشویه

دهانشویه و استفاده از آن اهمیت بسیار بالایی دارد. همانطور که می دانید غالباً مسواک زدن به عنوان یکی از مهم ترین و متداول ترین روش های حفظ سلامت دهان و دندان شناخته می شود اما این همه ماجرا نیست. دهانشویه ها نیز نقش مهمی در بهداشت دهان و دندان دارند. برخی از افراد تصور می کنند که دهان شویه ها تنها باعث خوشبو تر شدن دهان می شوند. در حالی که این تصور اشتباه است. درست است که دهانشویه ها می توانند باعث خوشبو تر شدن دهان شوند ولی این تنها مزیت آنها محسوب نمی شود. در این مقاله قصد داریم به طور کامل و تفصیلی به فواید دهانشویه، عوارض آن و سایر بحث های مرتبط بپردازیم. پس با یکی دیگر از مقالات مجموعه دندانپزشکی دکتر نازنین نوربخش همراه ما باشید.

دهانشویه چیست؟

همه ما مسلما با تعریف دهان شویه ها آشنا هستیم. اما اولین قدم برای بررسی تفصیلی موضوعات پیرامون دهانشویه ها آشنایی با تعریف دقیق آن می باشد. دهانشویه ها محلول های حاوی مواد ضدعفونی کننده و آنتی باکتریال و در برخی از دهانشویه ها آنتی بیوتیکی هستند که برای شستشو و کاهش میکروب های موجود در سطح دهان استفاده می شوند. که معمولا افراد از آنها برای رفع بوی بد دهان و یا جلوگیری از پوسیدگی استفاده می کنند .مایع دهانشویه معمولاً با تکان دادن سر یا غرغره کردن استفاده می شود.

مطلب مرتبط: جرم گیری دندان

استفاده از دهانشویه ها الزامی است؟

سوالی که برای بسیاری از افراد به وجود می آید، این است که آیا استفاده از دهانشویه ها ضروری است؟ در پاسخ به این سوال باید بگویم که به طور کلی استفاده از دهان شویه تا زمانی که وضعیت سلامت دندان های شما قابل قبول و مورد تایید دندانپزشک باشد، مانند مسواک زدن و استفاده از نخ دندان ضروری نیست اما در برخی از جراحی های دندان و لثه استفاده از دهانشویه های حاوی آنتی بیوتیک طبق دستور پزشک ضروری است اما استفاده خودسرانه از این دهانشویه ها توصیه نمیشود، دهانشویه های که به طور معمول در داروخانه ها و فروشگاه ها موجود هستند میتوانند به عنوان محصول کمک کننده به بهداشت دهان و دندان استفاده شوند. همچنین ذکر این نکته نیز ضروری است که استفاده از دهان شویه به هیچ عنوان نمی تواند جایگزین مسواک زدن باشد و همچنین استفاده از آن به تنهایی هیچ کمکی نخواهد کرد , این محلول زمانی نتیجه ی ایده آل و مورد قبول را نشان میدهد که دندان ها کاملا تمیز باشند و بعد در معرض این محلول قرار بگیرند. گنجاندن استفاده از دهان شویه در برنامه روزانه بهداشت دهان و دندان می تواند به سلامت مضاعف دندان و دهان شما کمک کند. در واقع بهداشت کامل دهان و دندان شامل موارد ذیل می باشد:

  • حداقل دو بار مسواک زدن در روز.
  • نخ دندان کشیدن روزانه.
  • استفاده روزانه از دهان شویه.
بیشتر بخوانید  سرطان دهان: خطرات، علائم و پیشگیری

افرادی که باید از چه دهانشویه ای استفاده کنند

قدم بعدی در بررسی دهانشویه ها آشنایی با افرادی است که باید از دهانشویه استفاده کنند. برای این کار بایستی با انواع دهان شویه نیز آشنا شویم.

به طور کلی دهان شویه ها دارای انواع زیر می باشند:

  • دهان شویه حاوی فلوراید: این دهان شویه باعث جلوگیری از پوسیدگی یا متوقف کردن فرایند پوسیدگی دندان و تقویت مینای دندان می شود. پس برای کسانی که در معرض ابتلا به پوسیدگی هستند، بسیار مفید خواهد بود. از جمله این افراد می‌توان به کودکان و نوجوانان، افراد سیگاری، افراد مبتلا به سرطان و افراد مبتلا به خشکی دهان اشاره داشت.
  • دهان شویه های ضد میکروبی: این دهان شویه ها حاوی کلرهگزیدین یا فنول می باشند که معمولاً دندانپزشک ها بعد از جراحی لثه، آن را تجویز می‌کنند. البته ذکر این نکته نیز ضروری است که استفاده از کلرهگزیدین باید بر اساس دستور دندانپزشک باشد چرا که ممکن است منجر به زردی یا ایجاد لکه روی دندان شود و استفاده روزانه از آنها توصیه نمیشود .
  • دهان شویه دارای پراکسید هیدروژن: این دهان شویه ها خاصیت ضد ویروسی و ضد میکروبی دارند همچنین به دلیل وجود پراکسید هیدروژن باعث سفید تر شدن دندان های شما میشود ، اما ناگفته نماند که استفاده مکرر از این نوع دهانشویه میتواند به دندان ها آسیب برساند و توصیه می شود با فاصله های زمانی از این نوع دهانشویه استفاده کنید.همچنین به دلیل غلظت بالای این ماده باید هر طبق دستور مصرف شود تا موجب آسیب به لثه و بافت نرم نشود .
  • دهان شویه سدیم کلراید : این دهان شویه همان آب نمک است که منجر به کم شدن التهاب و بهبود زخم های دهانی می گردد.
بیشتر بخوانید  فرق لمینت و کامپوزیت چیست؟

 

چگونه باید از دهانشویه استفاده کنیم؟

سوال دیگری که بسیاری از مراجعه کنندگان از دندانپزشکان می پرسند، این است که تعداد دفعات استفاده از دهانشویه در روز چقدر است؟ چگونه و چه مقدار باید از دهانشویه استفاده کنیم ؟ در پاسخ به این سوال ها  باید بگوییم که  تعداد دفعات استفاده از دهانشویه، متغیر است اما به طور کلی استفاده از بعضی از دهانشویه ها باید طبق دستور پزشک باشد زیرا که استفاده ی بیش از حد دهانشویه ها ممکن است باعث بروز مشکلاتی شود به عنوان مثال استفاده ی بیش از حد از دهانشویه های حاوی کلرهگزیدین می تواند باعث بیماریهای قارچی و رنگ گرفتگی دندان ها شود یا دهانشویه های حاوی الکل ریسک احتمال سرطان دهان را بالا میبرد و امروزه نیز به طور محدود تولید می شوند. اما استفاده از دهانشویه هایی مثل سدیم کلراید به طور روتین و همراه با مسواک ایرادی ندارد . همچنین استفاده از خیلی از دهانشویه ها در طول روز به عنوان خوشبو کننده دهان ایرادی ندارد . اما دکتر نازنین نوربخش پیشنهاد می کند که بهتر است از دهان شویه بعد از هر بار مسواک زدن استفاده نمایید تا بهترین نتیجه را بگیرید. به طور کلی انجام به ترتیب کارهای زیر پیشنهاد می شود:

  • مسواک زدن
  • تمیز کردن زبان
  • نخ دندان کشیدن
  • استفاده از دهانشویه

معمولا مقدار مناسب مصرف روی بسته بندی محصول درج شده است اما به طور کلی بین 3 الی 5 قاشق چایخوری مقدار مناسبی است همچنین اگر از خمیر دندان حاوی فلوراید استفاده میکنید بین مسواک زدن و انجام دهانشویه چند دقیقه فاصله ایجاد کنید . دهانشویه ها در صورت بلعیده شدن مشکلی ایجاد نمیکنند اما توصیه میشود حدالمقدور از بلعیده شدن آن جلوگیری کنید.

مطلب مرتبط: خمیر دندان زغالی

تعداد دفعات استفاده از دهان شویه

تعداد دفعات استفاده از دهان شویه

فواید دهان شویه

حال که با افرادی که باید از دهان شویه استفاده کنند، آشنا شدیم، بایستی به بررسی فواید دهانشویه نیز بپردازیم. از جمله این فواید می‌توان به موارد زیر اشاره داشت:

  • تقویت مینای دندان به علت وجود فلوراید یا هیدروکسی آپاتیت
  • کاهش میزان پلاکتهای دندان
  • جلوگیری از پوسیدگی به علت وجود فلوراید
  • بهبود بوی بد دهان
  • جلوگیری از بیماری های لثه
  • کاهش التهاب لثه
  • کاهش حساسیت دندانها به دلیل وجود فلوراید
بیشتر بخوانید  محدودیت سنی در ارتودنسی چقدر است؟ توجه به این محدودیت چقدر مهم است؟

عوارض دهانشویه ها

علیرغم فوایدی که دهان شویه ها دارند، استفاده نادرست و غیر اصولی از این محلول می تواند منجر به عوارض جدی شود.

از جمله عوارض دهانشویه ها می توان به موارد زیر اشاره داشت:

  • التهاب روده : در روده باکتری هایی وجود دارند که برای سلامت انسان ضروری هستند. حال باید بدانیم که دهانشویه ها تمامی این باکتری ها را از بین می برند و ممکن است باعث التهاب روده شوند.
  • افزایش فشار خون: یکی از باکتری های مفید برای بدن مولد اکسید نیتریک است که استفاده بیش از حد از دهان شویه می‌تواند منجر به کاهش آن و افزایش فشار خون شود.
  • افزایش احتمال ابتلا به سرطان دهان و زبان: اگر دهان شویه مورد استفاده دارای مقادیر بالای الکل باشد، باعث خشک شدن فضای دهان و افزایش ریسک ابتلا به سرطان زبان و دهان می شود.
  • تغییر رنگ دندان ها: معمولاً استفاده بی رویه از دهان شویه های حاوی کلرهگزیدین باعث تغییر رنگ یا ایجاد لکه روی دندان ها می شود .
  • ابتلا به برخی از عفونت های قارچی: استفاده بیش از حد از دهان شویه می تواند منجر به ایجاد برخی از عفونت های قارچی شود.

بیشتر بخوانید: علت زرد شدن دندان

عوارض دهان شویه ها

عوارض دهان شویه ها

جمع بندی

در این مقاله دانستیم که دهان شویه چیست و چه کسانی باید از آن استفاده کنند. به علاوه گفته شد، استفاده از دهان شویه برای کسانی که وضعیت سلامت دهان و دندان آنها مورد قبول و تایید دندانپزشک است، لازم نمی باشد. اما بهتر است استفاده از دهان شویه در برنامه روزانه رعایت بهداشت دهان و دندان شما وجود داشته باشد. همچنین این نکته ذکر شد که تعداد دفعات استفاده از دهانشویه متغیر است ولی بهتر است بعد از هر بار مسواک زدن از این محلول نیز استفاده شود. در آخر هم ذکر شد علیرغم فوایدی که دهان شویه ها دارند، استفاده نادرست و غیر اصولی از این محلول می تواند باعث بروز عوارض خطرناکی نظیر التهاب روده یا سرطان زبان و دهان شود.

Originally posted 2023-01-08 12:00:40.

فیس بوک
توییتر
لینکدین
تامبلر
پین ترست
رددیت
ایمیل

جدیدترین مطالب

عضویت در خبرنامه

بیش از ۳۰ درصد افراد به دلیل احساس اضطراب و نگرانی از دندانپزشکی، درمان دندان‌های خود را به تعویق می‌اندازند. ترس و اجتناب از مراجعه به دندانپزشکی وضعیت دندان آسیب دیده را وخیم‌تر می‌کند، اما جای ه...
کاشت ایمپلنت دندان جانشینی موثر برای دندان‌های از دست رفته و بهبود ظاهر افراد است. پیش از ایمپلنت، پزشک معالج می‌بایست سوابق پزشکی بیمار را به دقت بررسی کند. برخی از بیماری‌های زمینه‌ای می‌توانند د...
یکی از شایع ترین انواع سرطان در سراسر دنیا، سرطان دهان می باشد. این سرطان بیشتر در افراد بالای 60 سال رخ می دهد و اولین ناحیه ای را که تحت تاثیر قرار می دهد، لب ها، اولین قسمت های زبان، سقف دهان و ...
هدف اولیه در ویزیت و ملاقات جلسه اول در دندانپزشکی اطفال برقراری یک رابطه عاطفی و دوستی بدون ترس با کودک به منظور معاینه و چکاپ در دندانپزشکی اطفال است تا حس اعمال درد و ترس در قدم اول برای کودک بر...
سفید کردن دندان با استفاده از مواد بلیچینگ، یکی از روش های شایع در دندانپزشکی زیبایی است. که سریع، غیر تهاجمی (بدون کوچکترین آسیب)، مقرون به صرفه برای بهبود و جذاب شدن ظاهر لبخند شما است. بلیچینگ د...
دهان ما برای باز و بسته شدن ساخته شده است، حتی نوزادان هم از لحظه تولد این مفهوم را درک می‌کنند. بنابراین، احساس درد در ناحیه فک و ناتوانی در باز کردن دهان می‌تواند بسیار آزار دهنده باشد. گاهی اوقا...

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *