انتخاب بهترین رنگ کامپوزیت دندان یکی از مهمترین مراحل در فرایند کامپوزیت است که نیازمند توجه به معیارهای مختلف است. انتخاب بهترین رنگ برای کامپوزیت دندان، تأثیر بسزایی در زیبایی لبخند و چهره شما دارد. اگر شما هم قصد انجام کامپوزیت دندان دارید؛ در ادامه این مقاله اصول انتخاب بهترین رنگ کامپوزیت دندان را بررسی کردهایم.
انتخاب رنگ کامپوزیت دندان برای هر لبخند خاص
دندانهایی که بهطور منظم در کنار هم قرار گرفتهاند و جلوهای درخشان دارند، زیبایی چهره و جذابیت لبخند را دو چندان میکنند. کامپوزیت دندان، روشی نوین برای برطرف کردن عیوب ظاهری و ساختاری دندانهاست. با این وجود چنانچه رنگ کامپوزیت دندان بهدرستی انتخاب نگردد، دندانها بیش از حد سفید یا برعکس تیره بهنظر میرسند و به لبخند جلوهای غیر طبیعی میدهند. برای اجتناب از چنین نتیجهای، دندانپزشک سعی میکند با استفاده از راهکارهای علمی، بهترین رنگ کامپوزیت دندان که با دندانهای طبیعی تطابق بیشتری دارد را بیابد.
در فرایند انتخاب بهترین رنگ کامپوزیت دندان، به عوامل مختلفی چون، رنگ طبیعی دندانها، فرم لبها، رنگ پوست و… توجه میشود. رنگ دندانهای هر فرد تحتتأثیر عوامل ژنتیکی، سن، سبک زندگی و تغذیه منحصربهفرد است. برخی افراد دندانهای روشنی دارند و برخی دیگر تهمایهای از رنگ زرد یا خاکستری در دندانهایشان دیده میشود. ازاینرو انتخاب بهترین رنگ کامپوزیت دندان، که بیشترین انطباق را داشته باشد، از اهمیت ویژهای برخوردار است.
مقایسه رنگهای کامپوزیت با دندانهای طبیعی: کدام گزینه بهترین است؟
بهترین رنگ کامپوزیت دندان، رنگی است که بیشترین هماهنگی را با ویژگیهای طبیعی فرد داشته باشد. انتخاب رنگ نادرست باعث شده که دندانها غیرطبیعی و بیش از حد سفید یا بالعکس تیرهتر بهنظر برسند که در هر دو صورت، زیبایی لبخند را تحتتأثیر قرار میدهد.
- رنگ طبیعی دندانها: رنگ طبیعی دندانهای هر فردی منحصربهفرد بوده و در یکی از دستههای خاکستری، زرد و قهوهای قرار میگیرد.
- رنگ پوست: برای انتخاب بهترین رنگ کامپوزیت دندان، باید به رنگ پوست نیز توجه شود.
- رنگ چشمها: رنگ چشمها به اندازه رنگ دندانها بر چهره تأثیر میگذارد. ازاینرو افرادی که رنگ چشمان روشنتری دارند بهتر است از ونیر کامپوزیت در رنگهای روشن استفاده کنند. از سوی دیگر استفاده از رنگهای طبیعیتر برای افراد با چشمان تیره پیشنهاد میشود.
- شرایط نوری محیط: بههنگام انتخاب بهترین رنگ کامپوزیت دندان، توصیه میشود که در شرایط نوری مختلف کامپوزیت را بررسی کنید تا از بروز تغییرات ناخواسته جلوگیری شود.
- ترجیحات شخصی بیمار: برخی افراد علاقه دارند که دندانهایشان ظاهر طبیعی داشته باشد؛ درحالیکه برخی دیگر ترجیح میدهند دندانهایشان سفیدتر و بیشتر جلب توجه کنند.
دندانپزشکان برای اینکه بتوانند بهترین رنگ کامپوزیت دندان را انتخاب کنند از راهنماهای استاندارد مانند VITA Classical Shade Guide یا VITA 3D-Master استفاده میکنند. در این راهنماها رنگهای دندان به چهار گروه اصلی تقسیم شدهاند.
1. A (طیف رنگهای قهوهای مایل به قرمز)
2. B (طیف رنگهای زرد مایل به قرمز)
3. C (طیف رنگهای خاکستری)
4. D (طیف رنگهای خاکستری مایل به قرمز)
انواع رنگ کامپوزیت دندان
برای یافتن بهترین رنگ کامپوزیت دندان باید به میزان شفافیت (Translucency) و کدری یا مات بودن (Opacity) دندانهای طبیعی نیز توجه کرد.
- رنگهای مات یا Opaque Shades: این رنگها پوشش بالایی داشته و کمتر نور را از خود عبور میدهند. ازاینرو برای پوشاندن و مخفی کردن لکهها، آثار پر کردن و تغییر شدید رنگ دندانها، کاربرد دارند. رنگهای مات با اینکه بهخوبی لکهها را میپوشانند، اما بهخاطر نداشتن شفافیت، ظاهر دندانها را مصنوعی جلوه میدهند.
- رنگهای نیمه شفاف یا Translucent Shades: این گروه از رنگها با هدف تقلید از دندانهای طبیعی ارائه میشوند و ظاهری طبیعیتر به دندانها میبخشند. رنگهای نیمه شفاف برای درمانهای زیبایی مانند ونیرهای کامپوزیت استفاده میشوند تا لبخندی طبیعیتر ایجاد گردد.
- رنگهای لایهای Layered Composites: دندانپزشک برای طبیعی جلوه کردن هرچه بیشتر دندانها از تکنیک لایهبندی استفاده میکند. در این تکنیک ابتدا از لایههای مات، برای پوشاندن عیوب استفاده میشود، سپس برای عبور نور و شبیه به مینای دندان، لایههای نیمه شفاف اعمال میگردند.
انواع سایه در رنگ های کامپوزیت دندان
دندانپزشک برای یافتن بهترین رنگ کامپوزیت دندان از سیستمهای استاندارد VITA Classical Shade Guide و VITA 3D-Master System استفاده میکند. در این سیستم، شید یا سایهها براساس میزان روشنی و تهرنگ به چند گروه اصلی تقسیم میشوند.
گروه A رنگهای قهوهای مایل به قرمز
- A1 :A1 روشنترین رنگ موجود است و برای افرادی که علاقه دارند دندانهایشان سفیدتر بهنظر برسد استفاده میشود.
- A2 :A2 کمی تیرهتر اما طبیعیتر از A1 است و ظاهری واقعیتر به لبخند میبخشد.
- A3 و A3.5: این طیف رنگی تناژ گرمتری داشته و برای افراد مسن و کسانی که بر طبیعی بودن دندانها تاکید دارند، انتخاب میشود.
گروه B رنگهای زرد مایل به قرمز
- B1 :B1 در میان رنگهای این گروه روشنترین است و ظاهر دندانها را سفید و درخشان، اما طبیعی نشان میدهد.
- B2 و B3: این رنگها کمی گرمتر هستند و به دندانهای طبیعی بیشتر شباهت دارند.
گروه C رنگهای خاکستری
- C1 و C2: این دو رنگ، سایههایی با تهمایه خاکستری هستند که متناسب با رنگ دندانها، ظاهر طبیعیتری ایجاد میکنند.
گروه D رنگهای خاکستری مایل به قرمز
- D2 و D3: این گروه برای افراد مسن که دندانهایشان بهطور طبیعی تیره شدهاند، کاربرد دارد.
سایههای بلیچینگ Bleach Shades
رنگ کامپوزیت دندان گروه بلیچینگ برای ایجاد لبخند هالیوودی و افرادی که میخواهند دندانهایشان فوقالعاده سفید بهنظر برسند، استفاده میشود.
- BL1 :BL1 سفیدترین سایه موجود است که بیشتر در ونیرهای کامپوزیت زیبایی کاربرد دارد.
- BL2 و BL3: این دو سایه سفید و درخشان هستند، اما ظاهر طبیعیتری نسبت به BL1 دارند.
روشهای جلوگیری از تغییر رنگ کامپوزیت دندان چیست؟
پس از یافتن بهترین رنگ کامپوزیت دندان حفظ زیبایی، درخشندگی و نتایج درمان از اهمیت بالایی برخوردار است. کامپوزیت بر خلاف مینای دندان خاصیت خودتمیزشوندگی ندارد و مانند هر ماده ترمیمی دندانپزشکی، مستعد تغییر رنگ است.
ازاینرو میبایست با رعایت برخی نکات تا جای ممکن از تغییر رنگ کامپوزیت دندان جلوگیری نمود و زیبایی آن را حفظ کرد. با توجه به نکات زیر میتوانید بهطور مؤثر از قیمت کامپوزیت دندان بکاهید.
- کاهش مصرف نوشیدنیها و خوراکیهای رنگی
برخی از نوشیدنیها و خوراکیها حاوی مواد رنگی هستند که بهتدریج بر کامپوزیت اثر گذاشته و رنگ آن را تغییر میدهند.
نوشیدنیهایی چون چای، قهوه، نوشابهها، آبمیوهها و همچنین خوراکیهایی مانند سسها، زعفران، زردچوبه، انواع توتها، چغندر و… بر روی کامپوزیت ایجاد لکه کرده و بهمرور رنگ آن را تغییر میدهند.
ازاینرو پس از مصرف هر کدام از این مواد غذایی، بهتر است دهان خود را با آب شستوشو دهید.
- استفاده از نی برای نوشیدن
نوشیدن با استفاده از نی، میزان تماس دندانها با نوشیدنیهای رنگی را کاهش میدهد. با این کار مایعات با دندانهای جلویی تماسی نداشته و مستقیم به انتهای دهان هدایت میگردند.
- استعمال دخانیات
نیکوتین موجود در دود سیگار، قلیان و… بهمرور بر روی سطح کامپوزیت دندان تجمع یافته و رنگ آن را زرد میکند. ازاینرو باید تلاش کنید مصرف سیگار و سایر محصولات حاوی نیکوتین را کنار بگذارید.
- رعایت بهداشت دهان و دندان
پس از کامپوزیت دندان، باید بیش از پیش به بهداشت دهان و دندان خود اهمیت دهید. توصیه میشود بهطور منظم دندانها را با مسواک نرم، خمیردندان حاوی فلوراید و غیر سفیدکننده که فاقد مواد ساینده است، مسواک بزنید. علاوهبر این استفاده از نخ دندان و دهانشویه بدون الکل برای از بین بردن باکتریها و پلاکهای دندانی اهمیت دارد.
- جرمگیری و پولیش منظم دندانها
با مراجعه منظم به دندانپزشک، حداقل هر 6 ماه یکبار، علاوهبر اطمینان از سلامت دندانها میتوانید آنها را جرمگیری و پولیش حرفهای کرده تا با برطرف شدن رنگدانهها و پلاکها، درخشندگی کامپوزیت بازیابی شود. همچنین پولیش دندان با از بین بردن زبری سطح کامپوزیت، مانع از جذب رنگدانهها میشود.
- استفاده از خمیردندان و مواد سفیدکننده مخصوص کامپوزیت
این خمیردندانها فاقد مواد ساینده هستند و با فرمولاسیون خاص خود لکههای سطحی را از بین میبرند. علاوهبر این ژلهای سفیدکننده حاوی پروکسید کاربامید مخصوص دندانهای ترمیمشده، گزینهای ایمن برای حفظ زیبایی کامپوزیتها هستند.
چطور رنگ کامپوزیت دندان با پوست و رنگ چشم شما هماهنگ میشود؟
همانطور که پیشتر اشاره شد انتخاب بهترین رنگ کامپوزیت دندان، میبایست با توجه به رنگ پوست، مو و چشمها انجام شود.
انتخاب رنگ کامپوزیت دندان با توجه به رنگ پوست
- پوست روشن: برای افراد با پوست روشن، رنگ کامپوزیت نباید بیش از حد خاکستری یا زرد باشد. رنگهای روشن A1 و B1 یا حتی بلیچ BL1 و BL2 برای پوستهای بسیار روشن مناسبند.
- پوست گندمی یا متوسط: برای این افراد رنگهای بسیار سفید مناسب نیستند، زیرا ظاهری مصنوعی ایجاد میکنند. رنگهای A2 ،A3 و B2 هماهنگی خوبی با پوست گندمی دارند و جلوهای طبیعی به لبخند میبخشند.
- پوست تیره: رنگهای کامپوزیت بیش از حد روشن، تضاد زیادی با رنگ پوست ایجاد میکنند. ازاینرو توصیه میشود از رنگهای گرمتر و تیرهتر مانند A3.5 ،B3 و D3 استفاده شود تا لبخند طبیعیتر جلوه کند.
انتخاب رنگ کامپوزیت دندان بر اساس رنگ چشم
- چشمان روشن مانند آبی، سبز، خاکستری روشن: افرادی که چشمانشان روشن است میتوانند رنگهای A1 ،B1 و BL2 را انتخاب کنند تا لبخندشان درخشانتر شود.
- چشمان قهوهای یا کهربایی: چشمان قهوهای با اکثر رنگهای کامپوزیت تناسب خوبی را ایجاد میکنند. رنگهایی مانند A2 ،A3 و B2 گزینههای ایدهآلی برای این افراد هستند.
- چشمان مشکی یا قهوهای تیره: رنگهای خیلی روشن برای افرادی که چشمان تیرهای دارند مناسب نخواهند بود. رنگهای طبیعیتر مانند A3.5 ،B3 و D3 تعادل بیشتری در چهره ایجاد میکنند.
سخن پایانی
یافتن بهترین رنگ کامپوزیت دندان، علاوهبر سلیقه شخصی به هنر و نظر دندانپزشک بستگی دارد. دندانپزشک با توجه به خصوصیات چهره، رنگ پوست، مو، چشم، دندانهای طبیعی و اهداف زیباییشناختی مناسبترین رنگ کامپوزیت دندان را انتخاب میکند.
همچنین نظر شخصی شما در این انتخاب دخیل بوده و به آن توجه ویژهای میشود. برخی تاکید بر طبیعی بودن لبخند دارند، برخی دیگر میخواهند لبخندی جذاب و هالیوودی داشته باشند.
سؤالات متداول
امکان سفیدتر کردن ترمیمهای کامپوزیتی وجود دارد؟
روشهای بلیچینگ تأثیری بر مواد کامپوزیتی ندارند و آنها را سفیدتر نمیکنند.
رنگ کامپوزیت دندان تا چه مدتی دوام دارد؟
با مراقبت صحیح، رنگ کامپوزیت 5 تا 10 سال پایدار خواهد ماند.
ظاهر کامپوزیت دندان طبیعی است؟
چنانچه از تکنیک سایهگذاری استفاده شود، کامپوزیت دندان میتواند ظاهر بسیار طبیعی داشته باشد.
امکان جایگزینی کامپوزیت با رنگ متفاوت وجود دارد؟
میتوان کامپوزیتهای قدیمی را با کامپوزیتهای جدید و با رنگی متفاوت جایگزین کرد.
در صورت لکه شدن کامپوزیت، چه باید کرد؟
لکههای سطحی با پولیش برطرف میشوند، اما چنانچه لکه شدید باشد، باید ترمیم کامپوزیتی تعویض گردد.