درمان ریشه دندانـــــ
روت کانال یک روش دندانپزشکی است که برای درمان دندان عفونی انجام می شود. هنگامی که پالپ دندان (بافت نرم داخل دندان) عفونی یا آسیب می بیند، اغلب به دلیل پوسیدگی، ضربه یا ترک، کانال ریشه ضروری است.
پوسیدگی دندان یکی از شایعترین مشکلات دهان و دندان است که در صورت عدم درمان به موقع، میتواند منجر به آسیب به عصب و ریشه دندان شود.
در این شرایط، ترمیم ریشه دندان یا عصبکشی، آخرین راهحل برای حفظ دندان و جلوگیری از کشیدن آن است.
درمان ریشه، که به آن عصب کشی دندان نیز گفته میشود، روشی درمانی است که برای نجات دندانهایی که به دلیل عفونت یا آسیب، دچار التهاب و یا مرگ پالپ (عصب و بافت نرم داخل ریشه) شدهاند، به کار میرود.
در این روش، پالپ عفونی از داخل کانالهای ریشه خارج شده و پس از تمیز و ضدعفونی کردن کانالها، با مواد مخصوص پر میشوند.

درمان ریشه دندان چیست؟!
درمان ریشه، عصب کشی یا روت کانال تراپی روشی است که برای از بین بردن بافت پالپ عفونی از قسمت داخلی یا همان کانال های دندان استفاده می شود. کانال های دندان خالی و تمیز شده و دیواره های ریشه ها با فایل های انعطاف پذیر مخصوص نیکل تیتانیوم پاکسازی می شوند.
با استفاده از درمان ریشه به طور متوسط ۱۷ میلیون دندان را در هر سال ترمیم و نگهداری می کند. بنابراین حفظ و نگهداری دندان با این روش و از بین بردن درد، بهتر از خارج کردن و کشیدن دندان است.
ریشه دندان، بخشی پنهان است که در زیر خط لثه قرار گرفته و دندان را درون استخوان فک نگه میدارد. ریشه از عاج (دنتین) سخت تشکیل شده و در مرکز آن حفرههایی به نام کانال ریشه قرار گرفته است.
درون این کانالها، پالپ دندان قرار دارد. پالپ، دارای بافت نرم و حاوی عروق خونی، اعصاب و بافت همبند میباشد. پالپ، دندان را تغذیه کرده و به گرما، سرما و درد حساس است.
چرا به درمان ریشه دندان نیاز پیدا میکنیم؟ هنگامی که بهدلیل پوسیدگی عمیق، ترکخوردگی دندان یا سایر آسیبها، باکتریها به پالپ دندان نفوذ کنند، باعث التهاب و عفونت آن میشوند.
این التهاب میتواند منجر به درد شدید دندان، تورم لثه و حتی آبسه شود. در چنین شرایطی، دیگر با پر کردن ساده دندان نمیتوان مشکل را برطرف کرد و برای حفظ دندان، نیاز به درمان ریشه یا عصبکشی است.
انواع روشهای درمان ریشه دندان
روشهای مختلفی برای انجام درمان ریشه دندان وجود دارد که هر کدام برای شرایط خاص و با توجه به نظر دندانپزشک متخصص انتخاب میشود. انتخاب نوع درمان ریشه به عوامل مختلفی از جمله شدت عفونت، وضعیت دندان و سلامت کلی بیمار بستگی دارد.
درمان غیر جراحی کانال ریشه
درمان غیر جراحی کانال ریشه، که به آن درمان ریشه معمولی یا عصب کشی دندان نیز گفته میشود، رایجترین روش برای درمان عفونت پالپ دندان است.
در این روش، پالپ عفونی از داخل کانالهای ریشه خارج شده و پس از تمیز و ضدعفونی کردن کانالها، با مواد مخصوص پر میشوند.
اپیکو کتومی
جراحی این روش زمانی استفاده میشود که درمان غیر جراحی ریشه با شکست مواجه شده و عفونت همچنان در ریشه دندان یا در استخوان اطراف آن (استخوان آلوئول) وجود داشته باشد.
پالپوتومی و پالپکتومی
پالپوتومی و پالپکتومی دو روش درمانی هستند که برای حفظ دندان شیری و جلوگیری از کشیدن آن تا زمان رویش دندان دائمی مورد استفاده قرار میگیرند. در پالپوتومی، تنها قسمت بالایی پالپ که در تاج دندان قرار دارد، برداشته میشود و پالپ سالم در ریشه دندان باقی میماند.
این روش زمانی انجام میشود که عفونت به عمق ریشه نفوذ نکرده و بخشی از پالپ سالم باشد. در پالپکتومی، تمام پالپ، چه در تاج و چه در ریشه دندان، برداشته شده و با یک ماده پرکننده جایگزین میشود. این روش زمانی مورد استفاده قرار میگیرد که عفونت به عمق ریشه نفوذ کرده و پالپوتومی کافی نباشد.
پالپکتومی
پالپکتومی، روشی درمانی برای دندانهای دائمی است که در آن تمام پالپ دندان، چه در تاج و چه در ریشه، برداشته شده و با یک ماده پرکننده جایگزین میشود.
هدف از این روش، حفظ دندان و جلوگیری از کشیدن آن در صورت عفونت شدید پالپ یا آسیب به پالپ است. پالپکتومی برای دندانهایی که به دلیل گستردگی عفونت یا پوسیدگی، قابل درمان با پالپوتومی نیستند، انجام میشود.
سه جزء اصلی دندان
- مینا، که همان پوسته محافظ می باشد
- عاج، یک لایه میانی نرم تر و حساس است
- و به لایه داخلی بافت نرم دندان، پالپ گفته می شود
پالپ بخش داخلی از دندان است که از بافت عصبی، بافت لنفاوی و رگ های خونی تشکیل می شود. اگر به هر علتی به پالپ دندان آسیب وارد شود. (مثلا: قرار گرفتن در معرض باکتری های دهانی از طریق پیشرفت پوسیدگی، وارد شدن شکستگی دندان به پالپ یا وارد شدن ضربات شدید به صورت) به پالپ دندان آسیب غیر قابل بازگشت وارد میشود.
در نتیجه دندان شروع به مردن می کند. اغلب درمان ریشه برای جلوگیری از بروز عفونت و جلوگیری از کشیدن دندان عقل لازم می شود.
درمان کانال ریشه یا عصب کشی شامل: ضد عفونی کردن کانال دندان و از بین بردن همه بافت عصبی، بافت لنفاوی، بافت خونی، باکتری و عفونت از کانال های دندان است.
زمانی که کانال های آسیب دیده یا تحت تاثیر قرار گرفته ی دندان، به اندازه ی کافی تمیز شوند و شکل بگیرند، آنها را با موادی مخصوص پر می کنند که از بروز مجدد درد و عفونت جلوگیری شود.
نحوه انجام درمان ریشه دندان
درمان ریشه دندان یک فرایند چند مرحلهای است که برای از بین بردن عفونت و حفظ دندان طبیعی انجام میشود.
تشخیص
دندانپزشک ابتدا دندان آسیب دیده را بهطور کامل معاینه کرده و برای بررسی شدت آسیب و تعداد کانالها از اشعه ایکس یا تصویربرداری سهبعدی استفاده میکند.
کنترل عفونت
اگر عفونت فعال وجود داشته باشد، برای کمک به پاکسازی عفونت و جلوگیری از هرگونه عارضه در طول عمل، آنتی بیوتیک تجویز میشود.
بیحسی موضعی
برای اطمینان از راحتی بیمار در طول عمل، ابتدا بیحسی موضعی تزریق میشود. بیحسی، ناحیه اطراف دندان را بیحس کرده و باعث میشود در طول درمان ناراحتی کمی را تجربه کنید.
ایجاد دسترسی
سپس دندانپزشک برای رسیدن به پالپ عفونی، یک سوراخ دسترسی کوچک در دندان ایجاد میکند. این مرحله نیاز به دقت و مهارت دارد تا از سالم ماندن ساختار دندان اطراف اطمینان حاصل شود.
تمیز کردن و شکلدهی کانال
برای برداشتن دقیق پالپ عفونی و شکل دادن به سیستم کانال ریشه از ابزارهای تخصصی مانند سوهان و محلولهای مخصوص استفاده میشود. تمیز کردن و شکلدهی دقیق کانالها برای نتایج موفق درمان ضروری است.
پر کردن کانال
پس از تمیز و ضدعفونی کامل کانال ریشه، از مادهای زیست سازگار به نام گوتاپرکا برای پر کردن فضا و مسدود کردن کانالها استفاده میشود.
گوتاپرکا مادهای لاستیکی شکل است که پرکنندهای پایدار و خنثی را فراهم و از آلودگی مجدد کانالها جلوگیری میکند.
پر کردن موقت
پس از پر کردن، دندان با یک پرکننده موقت مهر و موم میشود. پرکننده موقت تا زمانی که ترمیم دائمی مانند روکش آماده شود، از دندان محافظت میکند.
علائم نشان دهنده عفونت دندان
برخی از علائم نشان دهنده درگیری بافت پالپ و عصب دندان شامل موارد زیر است و به همین دلیل ممکن است به درمان ریشه نیاز داشته باشید.
علائم نشان دهنده عفونت دندان |
---|
درد شدید |
تغییر رنگ دندان |
ورم و آبسه در اطراف بافت لثه |
قابل مشاهده بودن علائم عفونت و پوسیدگی در عکس رادیوگرافی |
حساسیت قابل توجه یا شدید به گرما و سرما |
عدم توانایی در گاز گرفتن |
در چنین شرایطی، دندانپزشکان معمولا درمان ریشه را برای نجات دندان آسیب دیده و حفظ عملکرد دندان توصیه می کنند.
درمان ریشه دندان در مرکز زیبایی دکتر نوربخش
مرکز زیبایی دکتر نوربخش با بهرهگیری از متخصصان مجرب و تجهیزات پیشرفته، خدمات کاملی در زمینه درمان ریشه دندان ارائه میدهد. در این کلینیک، از جدیدترین متدهای درمانی برای حفظ دندانهای طبیعی و جلوگیری از کشیدن آنها استفاده میشود. مرکز زیبایی دکتر نوربخش با ارائه خدمات با کیفیت و قیمت مناسب، به شما در حفظ سلامت دندانهایتان کمک میکند.
دریافت مشاوره رایگانـــــ
جهت رزرو وقت مشاوره رایگان درباره درمان ریشه دندان، با کلیک بر روی دکمه “دریافت نوبت مشاوره”، فرم مربوطه را تکمیل نموده و یا با شماره 09122039774 تماس حاصل فرمایید.
چه زمانی باید برای درمان ریشه دندان اقدام کنیم؟
زمانی که باکتریهای دهان به داخل دندان نفوذ و به عصب دندان (پالپ) حمله میکنند، درمان ریشه دندان ضروری میشود. این اتفاق معمولا زمانی رخ میدهد که یک ترک یا حفره دندانی برای مدت طولانی بدون درمان رها شده باشد.
- پوسیدگی عمیق: اگر پوسیدگی دندانی به موقع درمان نشود، میتواند به عصب دندان برسد و باعث عفونت شود.
- ترک خوردگی یا شکستگی دندان: ترک یا شکستگی عمیق به عصب دندان آسیب میرساند و آن را در معرض باکتریهای دهان قرار میدهد.
- آسیب به دندان: ضربه و فشار به دندان میتواند عامل آسیب به عصب دندان باشد.
- مرگ عصب دندان: در برخی موارد، عصب دندان بهدلایل نامشخصی میمیرد. این امر منجر به عفونت در ریشه دندان میشود.
علائم نیاز به درمان ریشه دندان
در بیشتر مواقع تا زمانی که عفونت دندان حاد نشود متوجه آن نمیشویم. با اینحال، گاهی اوقات افراد علائم خاصی را مشاهده میکنند.
درد دندان که خوب نمیشود
بسیاری از مشکلات دندانی میتوانند باعث درد دندان شوند. اگر در دندان خود درد شدیدی احساس میکنید، احتمالا به درمان ریشه دندان نیاز دارید. این احساس درد ممکن است به سایر دندانها، فک یا صورت سرایت کند.
حساسیت به گرما و سرما
اگر بعد از خوردن یا نوشیدن چیزهای گرم یا سرد، درد دندان بیش از چند ثانیه طول بکشد، درمان ریشه دندان ضروری خواهد بود.
ورم لثه
عفونت دندان میتواند باعث تورم، قرمزی و حساسیت لثهها شود.
جوش روی لثه
چرک دندان عفونی میتواند از طریق فیستول یا جوش روی لثه تخلیه شود و در دهان طعم یا بوی بد ایجاد کند.
ورم فک
اغلب اوقات چرک جمع شده از محل خارج نمیشود. در نتیجه، ناحیه فک بهطور قابلتوجهی حساس و متورم میگردد.
تغییر رنگ دندان
دندانی که پالپ آن عفونی شده ممکن است به رنگ قهوهای، خاکستری یا سیاه درآید.
احساس درد هنگام جویدن
چنانچه هنگام جویدن غذا یا فشار آوردن به دندان، احساس درد میکنید، ممکن است اعصاب اطراف پالپ آسیب دیده باشند.
لق شدن دندان: عفونت میتواند باعث از بین رفتن استخوانی که از دندان حمایت میکند شود و در نتیجه دندان لق گردد.
علل دردناک بودن درد دندان
بافت عصبی، خون و بافت لنفاوی در کانال ریشه قرار دارند. پالپ در داخل کانال ها دندان جای گرفته است.
دندان به دلایل مختلفی ممکن است متورم یا عفونی شود، از جمله: پوسیدگی شدید دندان، ترک یا خرد شدن دندان یا وارد شدن آسیب به دندان.
از طرف دیگر، عدم ترمیم مانند: عدم پر شدن دندان و تاج دندان می تواند موجب تقویت نفوذ باکتری ها به درون پالپ دندان شود.
در نهایت پس از آلوده شدن، پالپ دندان شروع به مردن می کند و پاسخ های التهابی بدن، تنظیم آن را به دست می گیرند. این عفونت و التهاب می توانند موجب درد قابل توجهی شوند که ما آن را به صورت دندان درد حس می کنیم.
زمانی که کشیدن دندان تنها راه حل باشد، برای حفظ کارایی ممکن است ایمپلنت یا یک بریج دندانی جایگزین آن شود. در نتیجه:
- عمل گاز زدن و خوردن مناسب، حفظ می شود.
- از جابجایی دندان های اطراف جلوگیری می گردد.
از طرفی، یک عفونت شدید می تواند بسیار خطرناک باشد، بنابراین یک دندانپزشک با ارزیابی حرفه ای خود می تواند متوجه علت درد شود. در صورتی که عفونت فراتر از فک صورت برود (تا سر و گردن گسترش پیدا کند)، ممکن است به درمان بیشتری نیاز باشد، از جمله: بستری شدن در بیمارستان.
بیماریهایی که روی روند درمان ریشه دندان تاثیر میگذارند
در برخی موارد، وجود بیماریهای خاص میتواند بر روند درمان ریشه دندان و موفقیت آن تاثیر بگذارند.
دیابت
افراد مبتلا به دیابت، بیشتر در معرض ابتلا به عفونتهای لثه و پوسیدگی دندان هستند. این امر میتواند روند درمان ریشه را دشوارتر کند و احتمال موفقیت آن را کاهش دهد.
بیماریهای قلبی عروقی
افراد مبتلا به بیماریهای قلبی عروقی، در معرض خطر بیشتری برای ابتلا به عوارض بعد از درمان ریشه، مانند عفونت هستند.
سیستم ایمنی ضعیف
افرادی که سیستم ایمنی ضعیف دارند، ممکن است در برابر عفونتها، از جمله عفونتهای دندان، آسیبپذیرتر باشند. این امر روند بهبودی بعد از درمان ریشه را به تاخیر میاندازد و احتمال موفقیت آن را کاهش میدهد.
پوکی استخوان
بیماری پوکی استخوان باعث ضعیف شدن استخوان فک میشود. این امر انجام درمان ریشه دندان را دشوارتر میکند.
بیماریهای کبد و کلیه
بیماریهای کبد و کلیه میتوانند بر توانایی بدن در متابولیزه داروهای مورد استفاده در طول درمان ریشه تاثیر بگذارند.
بارداری
بهطور کلی، توصیه میشود که درمان ریشه دندان، در دوران بارداری به تعویق انداخته شود. با اینحال، در برخی موارد، ممکن است این درمان ضروری باشد. در این صورت، دندانپزشک باید در مورد خطرات و مزایای درمان با بیمار صحبت کند.
درمان ریشه دندان چگونه انجام می شود؟
در زمان اولین مراجعه ی دندانپزشکی، ممکن است چند روز قبل از انجام عمل درمان ریشه، درمان آنتی بیوتیکی تجویز شود. در ابتدای کار، دندانپزشک دندان مورد نظر را با استفاده از یک مانع یا جدار لاستیکی جدا می کند و آن را به اندازه کافی بی حس می کند تا در حین انجام عمل، از درد جلوگیری شود.
گام بعدی این است که برای دسترسی به محفظه پالپ و کانال های مربوط به دندان از یک فرز استفاده شود. سپس با استفاده از فایل های انعطاف پذیر از جنس نیکل تیتانیوم، دندانپزشک به طرز ظریفی طول کانال ها و نوک ریشه را کاملا تمیز می کند تا تمام عفونت و بافت ها موجود، از بین بروند.
این فرآیند با دقت زیادی انجام می شود تا کم ترین آسیب به اطراف لیگامان (رباط) و استخوان وارد شود. بنابراین، دندانپزشک ممکن است از ابزارهای مکملی برای اندازه گیری طول ریشه یا برطرف کردن کامل عفونت استفاده کند. این ابزارها ممکن است شامل موارد زیر باشند:
- اشعه X دیجیتالی، برای مرحله ی تمیز کردن
- اپکس لوکیتور، به عنوان كاوشگر الكتریكی برای یافتن نوك ریشه
- میكروسكوپ، برای ایجاد بزرگنمایی ۳۲ برابر
سپس دندانپزشک، دندان را ضد عفونی و پر می کند. البته برخی از دندانپزشکان و اندودنتیست ها (متخصص ریشه دندان) از یک وسیله خاصی برای پر کردن کانال با موادی به نام گوتا پرچا استفاده می کنند.
(گوتا پرچا: یک ماده ی طبیعی، سازگار با بافت زنده و ضد باکتری است که حدودا به مدت ۱۵ دقیقه درون ناحیه ی توخالی گسترش پیدا می کند و آن را می بندد.)
سایر دندانپزشکان و اندودنتیست ها ممکن است از فرایند پیوند یا اتصال، برای درزگیری دندان با مواد رزین استفاده کنند. سپس دندانپزشک سوراخ یا شکاف دستیابی کانال را به طور موقتی یا دائمی پر می کند.
در برخی مواقع، این پر کردن موقتی سوراخ، برای دسترسی به کانال های ریشه است تا زمانی که بهبودی فراهم شود.
زمانی که دندان به درستی ترمیم شود و فرض بر این باشد که عمل درمان ریشه موفقیت آمیز بوده است، ترمیم دائمی (مانند: پر کردن دندان، تاج) انجام می شود. در مدت زمان تکمیل پروسه درمان، ممکن است برای جلوگیری از درد و ناراحتی ناشی از این روش، ممکن است مصرف دارویی نیز تجویز شود.
آپیکو سرجری چه موقع انجام میشود؟
آپیکو سرجری یا جراحی اپیکو، روشی برای درمان ریشه دندان است که در آن، نوک ریشه و بافتهای آلوده اطراف آن برداشته میشود. این جراحی زمانی انجام میشود که درمانهای دیگر، مانند عصبکشی، برای درمان عفونت کافی نیستند. از دلایل انجام آپیکو سرجری میتوان به موارد زیر اشاره کرد.
عدم موفقیت عصبکشی
اگر بعد از عصبکشی، عفونت ریشه دندان باقی بماند یا دوباره عود کند، ممکن است آپیکو سرجری لازم باشد.
عفونت شدید
در برخی موارد، عفونت ریشه دندان به قدری شدید است که با عصبکشی قابل درمان نیست و باید با جراحی آپیکو از بین برود.
آسیب به ریشه
چنانچه ریشه دندان در اثر ضربه یا تروما آسیب دیده باشد، ممکن است آپیکو سرجری برای ترمیم یا برداشتن قسمت آسیبدیده ریشه لازم باشد.
کیست یا تومور
اگر در نوک ریشه دندان کیست یا تومور وجود داشته باشد، آپیکو سرجری برای برداشتن آن انجام میشود.
انحنای ریشه
در برخی موارد، ریشه دندان به شدت خمیده است که انجام عصبکشی را دشوار میکند.
مزیتهای درمان امروزی
با گسترش پیشرفت ها در زمینه ی ابزارها و انواع تجهیزات دندانپزشکی می توان انتظار درمان هایی با کیفیت بالاتری را داشت.
به عنوان مثال:
میکروسکوپ
متخصصان اندودنتیست و دندانپزشکان گذشته، برای پیدا کردن کانال های ریزی که در بافت پالپ قرار دارند، مجبور بودند مسیرشان را از طریق آناتومی دندان احساس کنند اما امروزه استفاده از میکروسکوپ، به دندانپزشکان این امکان را می دهند که به راحتی بتوانند به سمت پیچیده ترین آناتومی ها حرکت کنند.
نیدل اولتراسونیک
در گذشته، حذف فایل های شکسته از ریشه بسیار سخت بود و در بعضی مواقع موجب از بین رفتن دندان می شد اما امروزه ممکن است از یک سوزن اولتراسونیک برای ارسال لرزش در کانال به یک فایل شکسته برای از بین بردن آن، استفاده شود.
لیزر مایع
اندودنتیست یا دندانپزشک ممکن است دندان را با استفاده از لیزر مایع با محلول سفید کننده، ضد عفونی کند. این فناوری در حال توسعه است و استفاده از لیزر مایع بسیار نوید بخش می باشد.
عواملی که روی طول عمر دندان تحت درمان ریشه اثر میگذارند
دوام و نتیجه درمان ریشه دندان بهعوامل مختلفی بستگی دارد که میتوان آنها را به دو دسته کلی عوامل قبل از درمان و عوامل بعد از درمان تقسیم کرد.
عوامل قبل از درمان
- سلامت اولیه دندان: هر چه دندان قبل از درمان ریشه سالمتر باشد، احتمال موفقیت درمان و افزایش طول عمر دندان بیشتر خواهد بود.
- وسعت آسیب: اگر پوسیدگی یا عفونت به عمق ریشه دندان رسیده باشد، احتمال موفقیت درمان کمتر و طول عمر دندان کوتاهتر خواهد بود.
- کیفیت درمان: مهارت و تخصص دندانپزشک، استفاده از تجهیزات و مواد مناسب و رعایت دقیق مراحل درمان، نقش مهمی در موفقیت درمان و افزایش طول عمر دندان دارند.
- عفونت: وجود عفونت در داخل دندان میتواند به شکست درمان و کاهش طول عمر دندان منجر شود.
عوامل بعد از درمان
- مراقبتهای دهانی و دندانی: رعایت دقیق بهداشت دهان و دندان، شامل مسواک زدن و نخ دندان کشیدن بهطور مرتب، برای جلوگیری از تجمع پلاک و میکروبها و پوسیدگی مجدد دندان ضروری است.
- ترمیم دندان: پس از عصبکشی، دندان باید با روکش یا پر کردن مناسب ترمیم شود تا از شکستن یا ترک خوردن آن محافظت شود.
- عادات: عادتهایی مانند دندان قروچه، جویدن ناخن یا اشیاء سخت میتواند به دندان عصبکشی شده آسیب برساند و طول عمر آن را کاهش دهد.
- سلامت عمومی: برخی از بیماریهای سیستمیک مانند دیابت میتوانند خطر عفونت و مشکلات دندانی را افزایش داده و طول عمر دندان عصبکشی شده را کاهش دهند.
یافتن دندانپزشک مناسب
ممکن است کانال های ریشه ای ساده توسط یک دندانپزشک عمومی یا خانوادگی انجام شود. با این وجود، اگر کانال ریشه شامل یک مجموعه آناتومی باشد که پیدا کردن، هدایت یا رسیدن به ریشه را دشوار کند، ممکن است نیاز به یک متخصص اندودنتیست باشد.
اندودنتیست ها، دندانپزشکان متخصص اند که تجربیات زیادی دارند و روی اختلالات پالپ دندان تمرکز می کنند و در درمان هایی مانند: کانال ریشه تخصص دارند. همچنین متخصص درمان ریشه، برای دندان هایی با بیش از یک کانال مانند: دندان های آسیای بزرگ، توصیه می شود.
هزینه درمان ریشه دندان
هزینه درمان ریشه دندان به عوامل مختلفی بستگی دارد.
- نوع دندان: درمان ریشه دندانهای عقبی بهدلیل پیچیدگی بیشتر، معمولا گرانتر است.
تعداد کانالهای ریشه: هرچه تعداد کانالهای ریشه بیشتر باشد، درمان گرانتر خواهد بود. - تجربه و تخصص دندانپزشک: دندانپزشکان با تجربه و متخصصتر معمولا هزینه بیشتری برای خدمات خود دریافت میکنند.
- استفاده از تجهیزات و مواد خاص: برخی از دندانپزشکان ممکن است از تجهیزات و مواد خاصی مانند روکشهای سرامیکی یا پینهای داخل کانال استفاده کنند که هزینه درمان را افزایش میدهد.
بررسی چند مورد درمان ریشه تخصصی در کلینیک دکتر نوربخش
در ادامه موارد درمان ریشه را مورد بررسی قرار خواهیم داد:
عصب کشی مجدد دندان 6 پایین
بیمار با آبسه و درد و تورم شدید مراجعه کرده بود. مراکز دیگر گفته بودن این دندان حتما باید خارج بشود ولی دراین موارد که عصب کشی ناقص بوده و کانال ها به خوبی تمیز و پاکسازی و پر نشده بود، متخصص ریشه با ابزارهای تخصصی کانال های دندان را مجدد خالی کرده و با محلول ضدعفونی می کند و مجدد ریشه را پر می کند که درد و تورم برطرف شود.
عصب کشی مجدد تخصصی دندان ۶ بالا
دندان هایی که ریشه های بلند و کرو داری دارند بخصوص در ناحیه خلفی بالا بهتر است عصب کشی توسط متخصص درمان ریشه انجام بشود چون امکان دارد کانالی پیدا نشود و یا عصب کشی ناموفق انجام شود و باعث کوتاه شدن عمر دندان شود.
در نتیجه متخصص درمان ریشه با درمان تخصصی بهترین درمان را برای شما انجام می دهد.
ما وقتی قرار است دندانی را درمان تاج مجدد انجام دهیم یا زیر روکش ببریم حتما باید از کیفیت درمان ریشه دندان زیری مطمئن باشیم.
وقتی که کانال ها به خوبی پر نشده باشد یا ضعیف کار شده باشد امکان فقدان این که یک کانال اصلا کار نشده باشد وجود دارد که اصطلاحا می گویند میس کردن کانال، در نتیجه حتما به یک متخصص ریشه نیاز است که درمان ریشه مجدد انجام دهد که هزینه ای که بابت تاج دندان می شود از بین نرود و یک درمان موفق و قابل پیش بینی انجام شود.
سوالات متداول!
پر تکرار ترین سوالاتی که شما درباره درمان ریشه دندان از ما پرسیده اید...
عصب کشی دندان درد دارد؟
در حین انجام درمان ریشه، دندان با بیحسی موضعی بیحس میشود، بنابراین نباید دردی احساس کنید. بعد از درمان، ممکن است چند روز، در ناحیه درمان شده احساس درد یا حساسیت داشته باشید.
بعد از درمان ریشه دندان میتوان سیگار کشید؟
سیگار کشیدن بعد از درمان ریشه روند بهبودی را کند کرده و خطر عفونت را افزایش میدهد. بهتر است تا بهبود کامل، از سیگار کشیدن و مصرف دخانیات خودداری کنید.
بعد از درمان ریشه دندان میتوان رانندگی کرد؟
اگر بعد از درمان احساس درد یا سرگیجه دارید، بهتر است تا زمانی که حالتان بهتر شود، از رانندگی خودداری کنید.
درمان ریشه دندان چقدر طول میکشد؟
درمان ریشه بهطور معمول در یک یا دو جلسه انجام میشود. مدت زمان هر جلسه به پیچیدگی درمان و تعداد کانالهای ریشه دندان بستگی دارد.
نظرات مراجعین
مراجعین درباره خدمات ما چه می گویند؟!

بهاره
لمینت سرامیکی

پریسا
لمینت سرامیکی

الهام
سفید کردن دندان
مطالب آموزشی
مطالب آموزشی مرتبط با درمان ریشه دندان...
دوران بارداری یکی از حساسترین و مهمترین دورههای زندگی هر زنی است که نیاز بهمراقبتهای ویژه و توجه بیشتری نسبت به سلامتی و تغذیه دارد.
در این دوره، علاوهبر سلامت عمومی، توجه به سلامت دهان و دندان نیز از اهمیت زیادی برخوردار است. چرا که تغییرات هورمونی و رژیم غذایی میتوانند بر بهداشت دهان و دندان تأثیر بگذارند.
یکی از مشکلات رایج در بارداری، درد دندان و نیاز به درمانهای دندانپزشکی از جمله عصبکشی است، اما عصب کشی دندان در بارداری برای جنین ایمن است؟
عفونت دندان و عصب کشی دندان در بارداری
عصب کشی دندان در بارداری یکی از موضوعاتی است که همواره نگرانیهای زیادی را برای مادران باردار بههمراه دارد. دوران بارداری زمانی است که بدن مادر تحت تغییرات زیادی قرار میگیرد و برخی از این تغییرات میتوانند خطراتی برای سلامتی دهان و دندان ایجاد کنند.
در چنین شرایطی، درمان ریشه دندان مطرح میشود. در دوران بارداری، بهخاطر تغییرات هورمونی و افزایش جریان خون، لثهها و دندانها ممکن است حساستر شوند و احتمال بروز عفونتهای دندانی نیز افزایش یابد.
- پوسیدگی شدید دندان که به پالپ رسیده و عفونت ایجاد کرده است.
- درد مزمن و شدید که با روشهای دیگر کنترل نمیشود.
- آسیب دندانی مانند ترک یا شکستگی که به اعصاب دندان آسیب وارد کرده است.
بهترین زمان برای عصب کشی دندان در بارداری
عصب کشی دندان در بارداری یکی از موضوعات مهم و حساس در این دوران است. در دوران بارداری، بهدلیل اهمیت سلامت مادر و جنین، هرگونه درمان پزشکی بهخصوص ریشه دندان نیاز به توجه و مراقبتهای ویژه دارد.
اگرچه عصبکشی دندان بهعنوان یک درمان اورژانسی شناخته میشود، اما بهدلیل شرایط خاص بیمار، میبایست زمانبندی مناسبی برای انجام این درمان اتخاذ گردد.

سهماهه اول بارداری (هفتههای ۱ تا ۱۲)
سهماهه اول بارداری دورهای حیاتی در توسعه جنین است که در آن اعضای حیاتی مانند قلب، مغز و دستگاه عصبی شکل میگیرند. بههمین دلیل، پزشکان توصیه میکنند که در این دوره از انجام درمانهای غیرضروری، از جمله عصب کشی دندان در بارداری، خودداری شود.
- حساسیت جنین: در این دوره، جنین به هر نوع دارو یا تابش بسیار حساس است. اگرچه اشعه ایکس دندانپزشکی با استفاده از محافظهای سربی ایمن خواهد بود، اما در این دوره ترجیح بر اجتناب از هر نوع تابش است.
- عوارض جانبی داروها: مصرف داروهای بیحسی و مسکن در این دوره خطراتی را برای جنین ایجاد میکند.
- اضطراب و استرس مادر: استرس و اضطراب ناشی از درمانهای دندانپزشکی میتواند بر سلامتی جنین تأثیرگذار باشد. ازاینرو، پزشکان سعی میکنند درمانهایی مانند عصب کشی دندان در بارداری را به بعد از سهماهه اول موکول کنند.
سهماهه دوم بارداری (هفتههای ۱۳ تا ۲۷)
سهماهه دوم بهترین و مناسبترین زمان برای انجام عصب کشی دندان در بارداری است. در این دوره، اعضای اصلی جنین شکلگرفتهاند و خطرات احتمالی ناشی از داروها و تابش اشعه ایکس بسیار کمتر است.- کاهش خطرات جنینی: با پایان شکلگیری اعضای جنین، خطرات مربوط به داروها و تابشها به شدت کاهش مییابد.
- راحتی مادر: در این دوره، بسیاری از علائم ناخوشایند سه ماهه اول مانند حالت تهوع و خستگی از بین رفتهاند و مادر احساس راحتی بیشتری دارد؛ بنابراین، میتواند مدت بیشتری روی صندلی دندانپزشکی قرار بگیرد.
- کاهش خطرات زایمان زودرس: در مقایسه با سهماهه سوم، در این دوره خطر زایمان زودرس کمتر است و مادر میتواند بدون نگرانی درمانهای ضروری مانند عصب کشی دندان در بارداری را انجام دهد.

سهماهه سوم بارداری (هفتههای ۲۸ تا ۴۰)
اگرچه انجام عصب کشی دندان در بارداری در سهماهه سوم نیز امکانپذیر است، اما پزشکان احتیاط بیشتری در این دوره بهکار میگیرند.
- ناراحتی جسمانی مادر: با بزرگ شدن شکم، نشستن طولانیمدت روی صندلی دندانپزشکی دشوارتر میشود.
- خطر زایمان زودرس: در مواردی که مادر استرس زیادی را تجربه کند یا درمان طولانی باشد، احتمال افزایش خطر زایمان زودرس وجود دارد. بههمین دلیل، پزشکان توصیه میکنند که در سهماهه سوم از درمانهای پیچیده و طولانی، مگر در شرایط اضطراری، پرهیز شود.
مهمترین خطرات احتمالی عصب کشی در بارداری
اگرچه عصب کشی دندان در بارداری بهطورکلی ایمن تلقی میشود، اما باید به خطرات و نگرانیهای احتمالی توجه ویژهای داشت.
مواجهه با اشعه ایکس
برای تشخیص میزان آسیبدیدگی دندان و برنامهریزی برای عصب کشی دندان در بارداری، نیاز به تصویربرداری با اشعه ایکس وجود دارد. در دوران بارداری، نگرانی اصلی مربوط به تأثیر تابش اشعه بر جنین است، بهویژه در سهماهه اول که اندامهای حیاتی جنین تشکیل میشوند.
اگرچه اشعه ایکس مورداستفاده در دندانپزشکی نسبتاً کمخطر است، اما این نگرانی همچنان وجود دارد. بههمین دلیل، استفاده از روشهای محافظتی مانند پوشیدن روپوش سربی و محافظ تیروئید در هنگام تصویربرداری ضروری است.
بیحسی و مصرف داروها
برای کنترل درد در طول عصب کشی دندان در بارداری از بیحسی موضعی استفاده میشود. ازاینرو نوع و میزان داروی بیحسی باید بادقت انتخاب گردد. لیدوکائین، بدون اپینفرین، یکی از داروهای بیحسی ایمن است.
اپینفرین که در برخی داروهای بیحسی وجود دارد، باعث افزایش ضربان قلب یا فشارخون میشود. بههمین دلیل از مصرف آن در دوران بارداری باید اجتناب شود. همچنین پس از عصبکشی، ممکن است نیاز به مصرف آنتیبیوتیک و مسکن وجود داشته باشد.
پنیسیلین و استامینوفن بهعنوان داروهای ایمن برای بارداری شناخته میشوند، اما داروهایی مانند NSAIDs تنها در شرایط خاص و بادقت تجویز میگردند.
استرس و اضطراب
استرس ناشی از عصب کشی دندان در بارداری میتواند خطراتی را بههمراه داشته باشد. پزشک با ارائه راهکارهایی برای کاهش استرس، مانند استفاده از گاز خنده (با تأیید پزشک زنان)، به شما کمک میکند تا این دوران را بهسلامت سپری کنید.

وضعیت خوابیدن در سهماهه سوم
در دوران بارداری، بهخصوص در سهماهه سوم، مادران ممکن است بهدلیل بزرگ شدن شکم، در حفظ یک وضعیت ثابت برای مدت طولانی مشکل داشته باشند.
این وضعیت میتواند باعث کاهش جریان خون به جنین و احساس ناراحتی در مادر شود. دندانپزشکان با آگاهی از این موضوع، با تنظیم موقعیت صندلی و استراحتهای کوتاه، تلاش میکنند تا بیمار در طول درمان احساس راحتی بیشتری داشته باشد.
عوارض عدم عصب کشی دندان در بارداری
توجه داشته باشید که عدم عصب کشی دندان در بارداری میتواند عوارض خطرناکی را در پی داشته باشد. برخی به اشتباه این تصور را دارند که انجام هیچگونه اقدام درمانی و عصب کشی دندان در بارداری ممکن نیست و برای انجام درمان حتماً باید منتظر به دنیا آمدن فرزند خود باشند.
اما این باور به کلی غلط است، عدم درمان بهموقع میتواند خطرات بسیاری را برای مادر و جنین بهوجود آورد. درد شدید دندان برای مادر بسیار عذابآور است. این عذاب و سختی باعث انتقال استرس موجود به جنین نیز میشود.
همانطور که میدانید، وجود استرس بالا در دوران بارداری میتواند منجر به سقط یا نقص عضو جنین شود؛ بنابراین درد شدید حتماً باید تسکین پیدا نماید.
عارضه مهم دیگر عدم عصب کشی دندان در بارداری گسترش پیدا کردن عفونت در سایر نقاط بدن میباشد. همانطور که میدانید در صورت درمان نکردن عفونت موجود در ریشه دندان، این عفونت به نقاطی مانند فک، سر و صورت گسترش پیدا میکند.
شدت یافتن عفونت و درگیر شدن سایر اندامهای بدن مادر خطر جدی برای سلامتی مادر و جنین است. در مواردی که عفونت بهموقع درمان نشده و گسترش یافته است، عارضههای بسیار خطرناکی دیده شده است.
پس یک مادر باردار برای حفظ سلامتی خود و جنین حتماً باید مراحل درمانی را بهموقع توسط دندان پزشک متخصص انجام دهد. انجام هرگونه اقدام خودسرانه در این شرایط میتواند عواقب خطرناکی در پی داشته باشد.

چگونگی عصب کشی دندان در بارداری
سؤال بیشتر مادرانی که دچار دنداندرد هستند این است که چگونه میتوان یک عصبکشی کاملاً ایمن و بدون خطر را انجام داد. در هنگام درمان ریشه دندان دو عامل اصلی می توانند برای سلامت جنین خطرناک باشند.
اشعه ایکس و داروی بیحسی، دو مورد اصلی و خطرناک برای جنین بهحساب میآیند. سه ماهه اول بارداری دورهای بسیار حساس و حیاتی است که در آن رشد اساسی جنین اتفاق میافتد.
در این دوره رشتههای عصبی و نخاعی جنین شکل میگیرد. هر عاملی مانند اشعه ایکس و داروی بیحسی در این زمان میتواند اثر مخربی بر روند رشد جنین داشته باشد. اغلب پزشکان انجام هر گونه اقدام دندانپزشکی را در این دوره منع مینمایند.
سه ماهه دوم بهترین و ایمنترین بازه زمانی برای عصب کشی دندان در بارداری میباشد. بعد از سه ماهگی شما راحتتر میتوانید اقدام به درمان ریشه دندان خود نمایید.
سه ماهه سوم نیز زمان مناسبی برای اقدام دندانپزشکی نیست. دندانپزشک برای انجام عصبکشی از دوز پایین داروی بیحسی استفاده می نماید و در مواردی از بیهوشی استفاده میشود.
انجام عصب کشی توسط لیزر و با استفاده از دستگاههای پیشرفته نیز یکی از بهترین انتخابها میباشد. عصب کشی توسط این دستگاهها سریع و دقیق انجام میشود و همین مورد باعث کاهش درد میشود. میتوان گفت استفاده از این روش یکی از بهترین و راحتترین روشها برای عصب کشی در دوران بارداری است.

توصیههایی بهمنظور پیشگیری از عصب کشی دندان در دوران بارداری
عصب کشی دندان در بارداری یکی از درمانهای ضروری برای حفظ سلامت دندانهایی است که به عفونت یا آسیب شدید دچار شدهاند. بااینحال، پیشگیری بهترین رویکرد است.رعایت دقیق بهداشت دهان و دندان
برای جلوگیری از نیاز به عصب کشی دندان در بارداری، رعایت بهداشت دهان و دندان بسیار مهم است. مسواک زدن مرتب با خمیردندان فلوراید، استفاده روزانه از نخ دندان و دهانشویه ضدباکتری، بهکاهش پلاکهای دندانی، التهاب لثه و در نتیجه کاهش احتمال پوسیدگی و عفونت دندان کمک میکند.معاینات منظم دندانپزشکی
مراجعه منظم به دندانپزشک و انجام معاینات دورهای، بهترین راه برای پیشگیری از مشکلات دندانی و اجتناب از تحمیل هزینه درمان ریشه دندان است. با این کار، میتوان از پیشرفت بیماری و نیاز به درمانهای پیچیدهتر جلوگیری کرد. پاکسازی حرفهای دندان نیز به حذف جرم و پلاک کمک کرده و خطر پوسیدگی را کاهش میدهد.مدیریت مشکلات دهانی ناشی از بارداری
در دوران بارداری، تغییرات هورمونی باعث حساسیت بیشتر لثهها میشوند و ممکن است به التهاب لثه یا ژنژیویت منجر گردند. اگر این مشکل درمان نشود، میتواند به بیماریهای جدیتر لثه و حتی نیاز به عصب کشی دندان نیاز باشد. برای پیشگیری از این مشکلات، لازم است بهداشت دهان و دندان بهخوبی رعایت شود و بهطور مرتب به دندانپزشک مراجعه کنید.توجه به رژیم غذایی
یکی از راههای جلوگیری از عصب کشی دندان در بارداری، داشتن یک رژیم غذایی سالم است. خوردن مواد غذایی شیرین باعث پوسیدگی دندان میشود. برای حفظ سلامت دندانهایتان، بهجای شیرینی از میوه، سبزیجات و لبنیات استفاده کنید.آگاهی از تغییرات هورمونی و تأثیر آن بر دهان
در دوران بارداری، بهدلیل تغییرات هورمونی، لثهها حساستر میشوند و احتمال بیماری لثه افزایش مییابد. برای جلوگیری از مشکلات جدی، باید به بهداشت دهان و دندان اهمیت داد و مرتب به دندانپزشک مراجعه کرد.
توصیههای کلی برای خانمهای بارداری که دچار دندان درد هستند
این توصیهها برای شما بسیار کاربردی هستند:استفاده از مسکنهای ایمن در بارداری
در دوران بارداری، برای تسکین درد دندان، بهتر است از استامینوفن استفاده شود. استامینوفن اگر طبق دستور پزشک مورداستفاده قرار گیرد، هیچ خطری برای مادر و جنین نخواهد داشت. از مصرف داروهای ضدالتهابی غیراستروئیدی (مثل ایبوپروفن و ناپروکسن) باید خودداری شود، مگر اینکه پزشک تجویز کرده باشد.
استفاده از کمپرس سرد
یکی از روشهای ساده برای کم کردن درد و تورم دندان در دوران بارداری، گذاشتن کمپرس سرد بر روی گونه است. این کار باعث کاهش التهاب، تورم و درد میشود.
شستوشو با آبنمک گرم
یک درمان خانگی آسان و مؤثر برای کاهش التهاب لثه و تسکین دنداندرد، غرغره کردن آبنمک گرم است. آبنمک با خاصیت ضدعفونیکنندگی خود، باکتریها را از بین برده و به کاهش التهاب کمک میکند.
اجتناب از مصرف غذاهای سفت یا چسبناک
غذاهای سفت، چسبناک، داغ، سرد و شیرین میتوانند حساسیت دندان را افزایش دهند. در عوض، غذاهای نرم و خنثی مانند سوپ و پوره، به شما کمک میکنند تا راحتتر غذا بخورید و دردتان کمتر شود.
مراجعه به دندانپزشک دراسرعوقت
دنداندرد در دوران بارداری را نادیده نگیرید. ادامهدار بودن یا شدت درد، نشاندهنده وجود مشکلات جدی است. عدم مراجعه به دندانپزشک میتواند به عفونتهای شدید، عصبکشی و در نهایت تأثیر منفی بر سلامت مادر و جنین منجر شود؛ بنابراین، بهمحض احساس درد، به دندانپزشک مراجعه کنید تا از عوارض احتمالی جلوگیری گردد.
سخن پایانی
درمان عصب کشی دندان در بارداری با رعایت نکات ایمنی، برای مادر و جنین خطرناک نیست. اگر دنداندرد شدیدی دارید، حتماً به دندانپزشک مراجعه کنید تا از عوارض احتمالی عفونت جلوگیری شود.
بهترین زمان برای انجام این درمان، سهماهه دوم بارداری است. با رعایت بهداشت دهان و دندان و مراجعه منظم به دندانپزشک، میتوانید از بروز مشکلات دندانی در دوران بارداری پیشگیری کنید.
سؤالات متداول
آیا میتوان در دوران بارداری درمان ریشه دندان انجام داد؟
بله؛ درمان عصب کشی دندان در بارداری بهویژه در سه ماه دوم میتواند بهطور ایمن انجام شود.
آیا مصرف آنتیبیوتیک بعد از عصب کشی دندان در بارداری ایمن است؟
بله؛ برخی آنتیبیوتیکها مانند پنیسیلین و آموکسیسیلین در دوران بارداری بیخطر تلقی میشوند.
آیا عفونت دندان میتواند در دوران بارداری به نوزاد آسیب برساند؟
بله؛ اگر درمان نشود، عفونت دندان به عفونتهای سیستمیک منجر میشود.
آیا بیحسی دندان در دوران بارداری ایمن است؟
بیحسی موضعی مانند لیدوکائین بدون اپینفرین، به مقدار کم، در دوران بارداری بیخطر است.
چگونه میتوان از عصب کشی دندان در بارداری جلوگیری کرد؟
با رعایت بهداشت دهان و دندان، چک آپهای منظم دندانپزشکی و مدیریت سریع هرگونه مشکل اولیه، میتوان از عصب کشی دندان در بارداری اجتناب کرد.
دندان درد، یکی از شایعترین دردهایی است که بسیاری از افراد در طول زندگی تجربه میکنند، اما آیا میدانید که این درد ساده میتواند به عارضهای جدیتر مانند آبسه و ورم صورت منجر شود؟
آبسه دندان، در واقع یک عفونت باکتریایی است که در داخل یا اطراف دندان ایجاد میشود. این عفونت بهدلیل پوسیدگی دندان، بیماری لثه یا آسیب به دندان رخ میدهد. باکتریها در این ناحیه تجمع کرده و چرکی را تولید میکنند که باعث ایجاد یک کیسه یا همان آبسه در اطراف ریشه دندان میشود.
دریافت مشاوره رایگانـــــ
دندانهای زیبا، لبخند درخشان!
همین حالا برای مشاوره رایگان و بررسی وضعیت دندانهای خود اقدام کنید.
نشانههای ورم صورت مربوط به آبسه دندان
- دندان درد شدید که گاهی ثابت و گاهی ضرباندار است. این نوع درد به قسمتهای گردن، گوش و استخوان فک سرایت میکند.
- دندان درد با تغییر دمای هوا شدت پیدا میکند.
- دندان درد شدیدی را زمانی که غذا میجوید یا چیزی را گاز میگیرید در ناحیه فک و صورت تجربه میکنید.
- تب از دیگر نشانههای ورم صورت مربوط به آبسه دندان است.
- به همراه دندان درد ورمی که در صورت شما وجود دارد باعث انجام مشکل بلع و تنفس میشود.
- در زیر گردن و فک خود غده متورمی را احساس مینمایید.
- دندان درد به همراه بوی بد دهان
- در هنگام مسواک زدن و یا خوردن متوجه پارگی ناگهانی آبسه شده و مایعات بدمزهای را میچشید.
چه زمانی حتماً باید به پزشک مراجعه نماییم؟
درصورتیکه دندان درد شدید به همراه تورم صورت دارید حتماً در اولین فرصت به پزشک مراجعه نمایید. تورم صورت نشاندهندهی این موضوع است که عفونت موجود در دندان در حال گسترش به سایر نقاط بدن است.
انجام ندادن اقدام پزشک در چنین مواقعی بسیار خطرناک بوده و ممکن است خطرات جانی به همراه داشته باشد. وجود تب و مشکل در تنفس نشاندهندهی وضعیت اضطراریتر است. درصورتیکه دسترسی سریع به پزشک ندارید حتماً به اورژانس بیمارستانها مراجعه کنید.
علت بهوجودآمدن آبسه و ورم صورت
در آبسهای که در نوک ریشه دندان ایجاد میشود علت اصلی هجوم باکتریها به پالپ دندان است. پالپ داخلیترین قسمت دندان است که دارای رگهای خونی است. باکتریها از طریق حفره دندان و یا اجسام خارجی وارد پالپ شده و باعث ایجاد تورم و التهاب در نوک ریشه دندان میشوند.
چه عواملی آبسه و ورم صورت را بیشتر میکنند؟
اصلیترین دلیل بهوجودآمدن آبسه و ورم صورت، عدم مراقبت کافی از دندانها است. مسواک نزدن، استفاده نکردن از نخ دندان و مراجعه مرتب به دندانپزشکی از راهکارهای مؤثر برای جلوگیری از بهوجودآمدن آبسه هستند.
برای داشتن دندانهای سالم شما حتماً باید روزی دو بار از مسواک بزنید. مراجعه به پزشک در زمان بروز پوسیدگیهای سطحی دندان نیز میتواند عامل مؤثری برای کاهش احتمال ابتلا به آبسه دندان باشد. رعایت بهداشت شخصی دارای اهمیت بسیار زیادی است.
از دیگر عواملی که باعث ایجاد آبسه و ورم صورت میشود، داشتن رژیم غذایی ناسالم است. اگر در طول روز از مواد غذایی دارای قند بیشتر از سایر گروههای غذایی استفاده میکنید باید منتظر پوسیدگی و آبسه دندان باشید.
رژیم غذایی سالم که سرشار از مواد مغذی است باعث افزایش بیشتر سلامت دندانها میشود. خشکی بیش از اندازه دهان نیز میتواند منجر به پوسیدگی دندانها شود.
در مواردی استفادهی برخی داروها منجر به خشکی دهان میشود. اگر از چنین داروهایی استفاده میکنید بهتر است حساسیت بیشتری نسبت به سلامت دندانها به خرج دهید.
نحوه درمان فوری آبسه دندان و ورم صورت
آبسه دندان یک عفونت جدی است که میتواند باعث درد شدید، تورم صورت و حتی مشکلات جدیتر سلامتی شود. اگر متوجه علائمی مانند درد شدید دندان، تورم لثه، تب، و بدبو شدن دهان شدید، به احتمال زیاد به آبسه دندان مبتلا شدهاید.
این عارضه اگر بهسرعت درمان نشود، میتواند به بافتهای اطراف دندان، استخوان فک و حتی سایر قسمتهای بدن گسترش یابد. عوارضی مانند عفونت خون، آبسه مغز و مشکلات قلبی از جمله عوارض جدی عدم درمان بهموقع آبسه و عفونت دندان هستند. درمان آبسه دندان نیازمند مداخله تخصصی است و یکی از روشهای مؤثر برای رفع آن، درمان ریشه دندان (عصبکشی) است.
دریافت مشاوره رایگانـــــ
دندانهای زیبا، لبخند درخشان!
همین حالا برای مشاوره رایگان و بررسی وضعیت دندانهای خود اقدام کنید.
علت عفونت دندان و ورم صورت
عفونت دندان و ورم صورت میتواند به دلیل مشکلات دندانی مختلف ایجاد گردد و نیاز به توجه فوری و درمان مناسب دارد تا از بروز عوارض جدیتر جلوگیری شود.
- پوسیدگی دندان
پوسیدگی دندان ناشی از تجمع پلاک باکتریایی بر روی دندان است که با گذشت زمان به مینای دندان آسیب میزند و به عمق دندان نفوذ میکند. باکتریها درون پوسیدگی تولید مواد سمی کرده و موجب التهاب، عفونت و در نهایت آبسه و ورم صورت میشوند.
- التهاب پالپ دندان (پالپیت)
التهاب پالپ دندان، بافت نرم درون دندان که شامل عصبها و رگهای خونی است، میتواند به علت پوسیدگی، آسیب یا ترکخوردگی دندان رخ دهد. این التهاب میتواند به عفونت و آبسه منجر شود.
- بیماریهای لثه
بیماریهای لثه مانند التهاب لثه (ژنژیویت) یا پریودنتیت موجب التهاب و خونریزی لثهها شده و عفونت و آبسه دندان از عوارض آن هستند.
- آسیبهای دندانی
آسیبهای دندانی مانند شکستگی یا ترکخوردگی، میتوانند باعث نفوذ باکتریها به درون دندان و ایجاد عفونت شوند.
درمان خانگی عفونت دندان و ورم صورت
درحالیکه درمان حرفهای دندانپزشکی ضروری است، برخی درمانهای خانگی میتوانند به تسکین علائم کمک کنند. بااینحال، مهم است بدانید که این روشها جایگزین درمان دندانپزشکی نیستند.
- آبنمک
شستشوی دهان با آبنمک یک روش ساده و ارزان برای تسکین موقت دندان آبسه است.
- جوششیرین
جوششیرین نیز یک راهکار دیگر برای درمان مشکلات مختلف دهان و دندان است و میتواند به مدیریت آبسه دندان کمک کند. نصف قاشق چایخوری جوششیرین را با نیم فنجان آب و کمی نمک مخلوط کنید.
- روغنهای گیاهی
کنند. چند قطره روغن را با یک روغن حامل مانند زیتون یا نارگیل مخلوط کنید و بر روی یک پنبه یا گاز استریل بریزید و بر روی آبسه بگذارید.
- کمپرس سرد
کمپرس سرد به کاهش درد و تورم کمک میکند.
- پراکسید هیدروژن
دهانشویههای پراکسید هیدروژن اثر ضدمیکروبی دارند و به کاهش التهاب کمک میکنند.
- سیر
سیر یک داروی طبیعی دیگر باسابقه طولانی استفادههای درمانی مفید است. با خرد کردن یک حبه سیر تازه، خمیر درست کنید. خمیر را بر روی ناحیه عفونی بمالید.
چه دارویی برای آبسه دندان بخوریم؟
برای درمان آبسه دندان دندانپزشک داروهای آنتیبیوتیک و مسکن را تجویز میکند.
- آنتیبیوتیک
آنتیبیوتیکها برای مقابله با عفونت باکتریایی ضروری هستند.
آموکسیسیلین
کلیندامایسین
مترونیدازول
- مسکن
برای کنترل درد و التهاب ناشی از آبسه دندان، از مسکنها و داروهای ضدالتهاب استفاده میشود.
ایبوپروفن
استامینوفن
عوارض درمان نکردن آبسه
اگر فکر میکنید بدون دخالت پزشکی میتوان آبسه و ورم صورت را درمان نمود، سخت در اشتباهید. پاره شدن آبسه تا حد زیادی میتواند باعث کمتر شدن درد دندان شود؛ اما به طور کامل نمیتواند مشکل را از بین ببرد.
اگر آبسه تخلیه نشود، عفونت آن به سروگردن انتقال پیدا میکند. منتقل شدن این عفونت به سینوسها میتواند بسیار خطرناک باشد. حتی ممکن است مبتلا به سپسیس شوید، این عفونت میتواند جان شما را تهدید کند. در صورت داشتن سیستم ایمنی ضعیفتر حتماً باید سریعتر اقدام به درمان نمایید.
خطرات آبسه دندان در دوران بارداری
آبسه دندان یکی از مشکلات شایع دندانی است که میتواند بهویژه در دوران بارداری به دلایل مختلفی مانند تغییرات هورمونی، افزایش نیاز بدن به مواد مغذی و ضعف سیستم ایمنی، خطرات بیشتری را به همراه داشته باشد.
- انتشار عفونت
در دوران بارداری، سیستم ایمنی بدن ضعیفتر عمل میکند. این موضوع میتواند باعث گسترش سریعتر عفونت شود. اگر عفونت کنترل نگردد، به فضاهای اطراف دندان، فک و حتی به جریان خون نفوذ میکند و باعث ایجاد عفونتهای جدیتر و خطرناکتری مانند سپسیس میشود.
- خطرات برای جنین
مطالعات نشان دادهاند که التهاب و عفونتهای شدید با افزایش سطح سیتوکینهای التهابی در خون مادر، خطر زایمان زودرس و تولد نوزاد با وزن کم را افزایش میدهند. همچنین، در موارد نادر، عفونت میتواند بهطور مستقیم به جنین منتقل شود و مشکلات جدیتری ایجاد کند.
- درد و استرس
درد ناشی از آبسه دندان میتواند شدید و مداوم باشد که این موضوع باعث افزایش سطح استرس و اضطراب در مادر باردار میشود.
- محدودیت در مصرف داروها
در دوران بارداری، انتخاب داروها برای درمان عفونتها محدود است، زیرا بسیاری از آنتیبیوتیکها و مسکنها میتوانند برای جنین خطرناک باشند. این موضوع درمان آبسه دندان را پیچیدهتر میکند.
- تأثیر بر تغذیه
آبسه دندان باعث درد و ناراحتی در هنگام جویدن و خوردن غذا میشود که این موضوع میتواند بر تغذیه مادر تأثیر منفی بگذارد. تغذیه مناسب و کافی برای سلامت مادر و رشد جنین ضروری است.
دریافت مشاوره رایگانـــــ
دندانهای زیبا، لبخند درخشان!
همین حالا برای مشاوره رایگان و بررسی وضعیت دندانهای خود اقدام کنید.
آیا ارتودنسی منجر به آبسه دندان میشود؟
بهطور مستقیم، ارتودنسی عامل بروز آبسه دندان نیست، اما میتواند به شکل غیرمستقیم خطر ابتلا به آبسه را افزایش دهد.
- مشکلات بهداشت دهان و دندان
استفاده از تجهیزات ارتودنسی تمیز کردن کامل دندانها را دشوار میکند. باقیماندههای غذا و پلاکهای باکتریایی میتوانند در اطراف براکتها و سیمها جمع شوند و منجر به پوسیدگی دندان و التهاب لثه گردند که خود این موارد به آبسه دندان منجر میشوند.
- تحریک لثهها
فشار و تحریک مداوم دستگاههای ارتودنسی بر روی لثهها میتواند منجر به التهاب و آسیب به بافتهای لثه شود. التهاب و عفونت لثه به تشکیل آبسه منجر خواهد شد.
- آسیبهای مکانیکی
در برخی موارد، فشار ناشی از دستگاههای ارتودنسی به ریشه دندانها آسیب میزند و باعث ایجاد ترکها یا شکستگیهای کوچک میشود که میتواند به عفونت و در نهایت آبسه دندان منجر گردد.
چگونگی جلوگیری از آبسه و ورم صورت
برای جلوگیری از بهوجودآمدن آبسه و ورم صورت حتماً باید از دندانهای خود در برابر پوسیدگی مراقبت نمایید. دندانهای شما مرواریدهای بسیار ارزشمندی هستند که حتماً باید از آنها مراقبت کنید.
- آب دارای فلوراید بنوشید
فلوراید موجود در آب میتواند کمک بزرگی به سلامت دندانهای شما بکند.
- مسواک زدن
برای جلوگیری از دندان درد حتماً روزی دو بار دندانهای خودتان را مسواک بزنید. استفاده از خمیر دندان دارای فلوراید توصیه میشود.
- استفاده از نخ دندان
به طور روزانه از نخ دندان استفاده کنید. حتماً با استفاده از نخ بین دندانها را تمیز نمایید.
- تغویض به موقع مسواک
هر سه ماه یکبار مسواک خود را تعویض کنید. بعد از گذشت سه ماه مسواک کارایی خود را از دست میدهد و حتماً باید یک مسواک تازه را با آن جایگزین کرد.
- تغذیه سالم
غذاهای سالم بخورید و از مصرف شیرینی بپرهیزید. نوشیدنیهای دارای قند بیشترین پوسیدگی را بر روی دندانها ایجاد میکنند.
- مراجعه به پزشک
هر شش ماه یکبار حتماً برای معاینه دندانها به یک پزشک متخصص مراجعه نمایید.
- استفاده از دهانشویه
هر شب قبل از خواب از یک دهانشویه دارای فلوراید استفاده کنید تا دندانهایتان در برابر باکتریها مقاومتر باشند.
دریافت مشاوره رایگانـــــ
دندانهای زیبا، لبخند درخشان!
همین حالا برای مشاوره رایگان و بررسی وضعیت دندانهای خود اقدام کنید.
سخن پایانی
آبسه دندان و ورم صورت عوارض جدی هستند که نیازمند توجه و درمان فوری هستند. درحالیکه درمانهای خانگی میتوانند به تسکین موقت علائم کمک کنند، اما مراجعه به دندانپزشک برای درمان قطعی و جلوگیری از عوارض بلندمدت ضروری است. به همین دلیل، مراجعه به اورژانس دندانپزشکی در صورت مشاهده علائم آبسه بهخصوص در دوران بارداری امری حیاتی است.
سوالات متداول
علائم آبسه دندان کداماند؟
علائم شامل درد شدید دندان، تورم لثه، تب، بوی بد دهان و تورم صورت هستند.
چگونه میتوان آبسه دندان را درمان کرد؟
درمان شامل تجویز آنتیبیوتیکها، مسکنها، تخلیه چرک و در صورت نیاز، درمانهای ریشه یا کشیدن دندان است.
آیا مصرف آنتیبیوتیک برای درمان آبسه ضروری است؟
بله، آنتیبیوتیکها برای مقابله با عفونت باکتریایی ضروری هستند و باید طبق تجویز دندانپزشک مصرف شوند.
درد دندان یکی از شایعترین مشکلات دهان و دندان است که میتواند شدتهای مختلفی داشته باشد. در برخی موارد، درد دندان به حدی شدید است که فعالیتهای روزمره را مختل میکند.
یکی از دلایل اصلی این درد شدید، رسیدن آسیب به عصب دندان است. به این معنی که پالپ دندان، بهشدت آسیبدیده یا عفونی شده است. وقتی پالپ آسیب میبیند، باکتریها میتوانند وارد این ناحیه شده و باعث التهاب و عفونت شوند.
این التهاب فشار زیادی بر عصب وارد کرده و در نتیجه درد شدیدی را ایجاد میکند. از علائم رسیدن درد دندان به عصب میتوان به موارد زیر اشاره کرد.
- درد دندان شدید
- حساسیت دندان به گرما یا سرما
- تورم لثه
- تغییر رنگ دندان
- وجود آبسه
درد دندان یکی از آزاردهندهترین دردهای جسمی است. دردی که طولانی و کلافهکننده است. قبل از کشف مواد بیحسکننده و روشهای درمانی برای عصبکشی افراد درد طاقتفرسایی را تحمل میکردند.
بعد از تحمل درد هم اقدام به کشیدن دندان مینمودند. در حال حاضر با استفاده از علم پزشکی میتوانیم بدون ازدستدادن دندان، درد آن را متوقف کنیم.
مشکلات بسیاری میتواند برای سلامتی دندان به وجود آید. زمانی که پوسیدگی و مشکل به ریشه و عصب دندان میرسد حتماً باید اقدامات جدی را برای درمان آن انجام دهیم.
عصبکشی یکی از بهترین روشها برای حفظ دندان و متوقف کردن درد آن است. سوال بسیار مهمی که برای افراد به وجود میآید این است که آیا دندان من نیاز به عصبکشی دارد یا نه؟ برای پاسخ به این سوال باید موارد مختلفی را بررسی نمود.
نوع درد و محل آن میتواند نشانههای نیاز به عصبکشی را به شما نشان دهد. در این مطلب اطلاعات کاملی را درباره ی دردی که به عصب رسیده است را در اختیار شما قرار میدهیم.
مشخصات درد دندان به عصب رسیده
ممکن است گاهی به علت حساسیت لثهها دردهای مقطعی و لحظهای را تجربه کنید. اما باید توجه داشته باشید که این نوع درد با دردی که به عصب رسیده است بسیار متفاوت است. در زیر مشخصات کامل دندانی که دردش به عصب رسیده را معرفی میکنیم.
-
درد مبهم در امتداد خط لثه
یکی از ویژگیهای مهم درد دندان به عصب رسیده این است که درد در امتداد خط لثه ادامه مییابد. این درد معمولاً در ابتدا خفیف است؛ اما با گذشت زمان شدت آن بیشتر میشود.
-
درد ضرباندار
احتمالاً در سایر نقاط بدن خود نیز دردهای ضرباندار را احساس کردهاید. درد دندان رسیده به عصب نیز همین ویژگی را دارد.
-
درد شما را از خواب بیدار میکند
درد دندان رسیده به عصب بهقدری شدید است که گاهی شما را از خواب بیدار میکند. این نوع از دردها شما را دچار کلافگی کرده و سایر عارضهها مثل سردرد را به همراه دارد.
-
تغییر وضعیت باعث تغییر درد میشود
به طور مثال درد دندان به عصب رسیده ممکن است در حالت خوابیده بسیار شدید باشد؛ ولی در حالت ایستاده خفیفتر شود. این ویژگی در درد سایر مشکلات دندان وجود ندارد.
-
درد بهصورت ناگهانی شروع میشود
ممکن است بعد از خوردن یا نوشیدن یک ماده غذایی درد بهصورت ناگهانی شروع شود و بعد از مسواک زدن قطع نشود. در این شرایط به احتمال زیاد درد به عصب رسیده است.

بررسی علائم درد دندان
- درد دندان ناگهانی یا مداوم که میتواند از خفیف تا شدید باشد
- درد ضرباندار یا تیرکشیدن
- سردرد، گوشدرد یا احساس درد در ناحیه فک
- تورم فک، لثه و صورت
- احساس درد به هنگام جویدن
- خونریزی یا ترشح چرک از دندان یا لثه
- حساسیت دندان به غذاهای گرم، سرد، شیرین یا ترشی
- بوی بد دهان
- تب
- مشکل در جویدن یا بلعیدن
- لق شدن دندان
دلایل درد دندان
درد دندان، پیامی از عمق وجودمان است که خبر از التهابات و مشکلات مختلف میدهد. منشأ ناراحتیهای دندان بهطورکلی میتواند داخل دهانی یا خارجی باشد. ازاینرو اولین قدم برای تسکین درد، یافتن علت آن است.
دندانهای حساس
یکی از دلایل درد دندان ازبینرفتن مینای دندان است. روی دندانها را یکلایه سخت به نام مینا پوشانده است. این لایه از عصبهای داخلی دندان محافظت میکند.
مینای دندان بهمرورزمان میتواند ساییده شود. با ازبینرفتن مینای دندان و در معرض قرارگرفتن لایه میانی، هر چیزی که بخورید یا بنوشید میتواند به عصب دندان برسد.
دریافت مشاوره رایگانـــــ
دندانهای زیبا، لبخند درخشان!
همین حالا برای مشاوره رایگان و بررسی وضعیت دندانهای خود اقدام کنید.
بیماری لثه
بیماریهای مرتبط با لثه میتوانند دلیل دیگری بر حساسیت و درد دندان باشند. ایجاد فاصله میان لثه و دندانها باعث میشود ریشههای دندان در معرض عوامل خارجی قرار گیرند.
مسواک زدن نادرست این عارضه را تشدید میکند. التهاب لثه و بیماریهای پریودنتال نیز باعث درد، خونریزی و تورم لثه میشوند. در مراحل پیشرفته، این بیماریها به ریشه دندان آسیب میرسانند و منجر به لق شدن و ازدستدادن دندان خواهند شد.
حساسیت دندانها بعد از دندانپزشکی
اگر بهتازگی دندانهایتان را جرمگیری یا پر کردهاید، حساسیت موقتی و درد دندان طبیعی است. این حساسیت معمولاً طی چند هفته از بین میرود.
همچنین، سفید کردن دندانها و یا پر کردنهای قدیمی و آسیبدیده نیز میتوانند از جمله عوامل ایجاد حساسیت موقتی دندانها باشند. اگر تحت درمان دندانپزشک قرار گرفتهاید، حساسیت موقتی و درد دندان طبیعی است.
دندان آسیب دیده
ترک و شکستگیهای دندانی اصلیترین عامل درد دندان هستند. دندانها، سربازان بیدفاع دهانمان، در هر نبرد غذا، آماج حملهی بیامان دشمنان پنهان هستند.
باکتریها، در کمین دندانها نشسته و با تولید اسید، حفرههایی به نام پوسیدگی در سنگر مینای دندان ایجاد میکنند؛ اما گاه، این یورشها از بیرون نیست، بلکه از درون خود دندان نشئت میگیرند.
ترک یا شکستگی در دندان، حکم تسلیم شدن در برابر دشمن را امضا میکند و راه را برای نفوذ درد به اعماق دندان باز میگذارد. حفره یا ترکخوردگی، ناقوس خطری است که درد تیز و حساسیت دندان را به هنگام غذاخوردن به صدا در میآورد. هر چه این درد بیشتر به طول بیانجامد، عمق فاجعه نیز بیشتر میشود.
این نوع درد دندان ناشی از التهاب قسمت مرکزی دندان به نام پالپ (مغز دندان) است. التهاب پالپ یا پالپیت ناشی از حفرههای دندانی، ضربه و عفونت دندان با احساس درد خود را نمایان میکند. این درد معمولاً تیز، تیر کشنده و ناگهانی است و میتواند به سایر نقاط سر و صورت نیز انتشار یابد.
دندان درد ارجاعی
گاهی اوقات، درد در سایر نقاط بدن مانند سینوسها، مفصل فک، گوش و یا حتی قلب میتواند بهصورت درد دندان احساس شود.
- سردرد
برخی از انواع سردرد، مانند سردردهای خوشهای و میگرنی، باعث احساس دنداندرد و ناراحتی در ناحیهای از صورت میشوند.
- عفونت سینوس
التهاب و عفونت سینوسها میتواند باعث درد، فشار و احتقان در ناحیهی صورت، پیشانی و اطراف چشم شود و به دندانها نیز سرایت کند.
- مشکلات مفصل فک
اختلالات مفصل فکی – گیجگاهی (TMJ) باعث درد و ناراحتی در مفصل فک، عضلات اطراف آن و گوش میشوند و در برخی موارد به شکل دنداندرد بروز میکنند.
ساییدن دندانها در خواب
استرس، اختلالات خواب و مشکلات مربوط به نحوهی قرارگیری دندانها بر روی هم میتوانند دلیلی بر درد دندان باشند. ساییدن و فشاردادن دندانها در خواب، مینای دندان را از بین برده و زمینهساز ترکخوردگی آن میشود. استرس، اختلالات خواب و… میتوانند دلیلی بر درد دندان باشند.
دندانهای عقل
دندان درآوردن، چه در دوران کودکی و چه در بزرگسالی، تجربهای ناخوشایند و آزاردهنده است. دندانهای عقل که در اواخر نوجوانی یا اوایل بزرگسالی سر از لثه بیرون میآورند، با دنداندرد و التهاب همراه هستند.
علاوه بر این، گیرکردن غذا زیر لثه و عدم رعایت بهداشت، درد دندان را تشدید کرده و زمینهساز پوسیدگی و عفونت دندان عقل میشود.
دریافت مشاوره رایگانـــــ
دندانهای زیبا، لبخند درخشان!
همین حالا برای مشاوره رایگان و بررسی وضعیت دندانهای خود اقدام کنید.
عفونت دندان نشانه چیست؟
اصلیترین نشانه برای درد دندان به عصب رسیده عفونت و تورم لثه است. البته ممکن است در ابتدا این تورم کم و خفیف باشد. اما اگر بهمرورزمان شاهد التهاب شدید لثه یا به اصطلاح آبسه شدید، قطعاً نیاز به عصبکشی دارید.
البته در مواردی نیز ممکن است اصلاً این تورم و التهاب به وجود نیاید. معمولاً التهاب در نزدیکی دندان دارای مشکل به وجود میآید. با لمس این التهاب و دندان متوجه درد مزمنی خواهید شد.
در مواردی که عفونت ریشه دندان شدید باشد ممکن است این التهاب در ناحیه گردن و صورت نیز وجود داشته باشد. در این حالت ممکن است برجستگی در صورت و یا زیر گردن وجود داشته باشد که با لمس این قسمت متوجه وجود آن شوید.
خطرات درمان نکردن به موقع
درصورتیکه این درد دندان و عفونت بهصورت طولانی مدت در بدن فرد وجود داشته باشد ممکن است دچار سایر بیماریهای مزمن شود. احساس خستگی دائمی، سردرد، گوشدرد و تب از علائم وجود عفونت دندان در بدن است.
لزوم درمان این مشکل از اهمیت بسیار زیادی برخوردار است. متأسفانه برخی از افراد منتظر شدت یافتن درد میمانند و این باعث ایجاد مشکلات جدیتر میشود.
اگر مراقبت مداوم به همراه درمان زودهنگام وجود داشته باشد، شما هرگز دچار مشکلات حاد ریشه و عصب نمیشوید. عدم درمان عفونت دندان میتواند عوارض بسیار خطرناکی را برای سلامتی سایر اندامها و کل بدن داشته باشد.
راههای درمان برای درد دندان به عصب رسیده
بعد از تشخیص درد دندان به عصب رسیده حتماً باید به دندانپزشک متخصص مراجعه نمایید. پزشک متخصص بعد از بررسی و معاینه ی دندان مورد نظر یک عکس رادیولوژی از دندانها تهیه میکند.
برای اطمینان یافتن از آسیب ریشه حتماً باید عکس رادیولوژی بررسی شود. بعد از این مرحله پزشک از روشهای مختلفی برای درمان ریشه و تسکین دنداندرد استفاده میکند.
عصبکشی درمانی تقریباً قطعی برای درد رسیده به عصب است. در این روش عصب دندان خارج میشود و کانالهای عصب دندان کاملاً پاکسازی میشود.
سپس قسمت خالی شده با استفاده از سیلر و گوتا که یک ماده ی خنثی است پر میشود پر میشود. این روش درمانی سختی زیادی ندارد و در طی 20 الی 30 دقیقه انجام میشود.
توجه داشته باشید که تخصص پزشک در این زمینه از اهمیت بسیار زیادی برخوردار است. درصورتیکه پزشک مهارت کافی برای انجام این درمان را نداشته باشد قطعاً با مشکلات فراوانی روبرو خواهید شد.
در صورت بروز علائم نیاز به عصبکشی دندان چه باید کرد؟
اگر علائم رسیدن درد دندان به عصب را تجربه میکنید، ممکن است نیاز به عصبکشی داشته باشید. عصبکشی دندان زمانی انجام میشود که پالپ دندان بهشدت آسیبدیده یا عفونی شده باشد.
در این روش، پالپ آسیبدیده از داخل دندان برداشته شده و کانالهای ریشه تمیز و پر میشوند. این کار از گسترش عفونت جلوگیری کرده و دندان را برای سالهای طولانی حفظ میکند.
در برخی موارد، دندان عقل ممکن است دچار عفونت یا پوسیدگی عمیق شود که به عصب دندان آسیب برساند. در این شرایط، دندانپزشک عصبکشی را برای نجات دندان عقل توصیه میکند، اما اگر عصبکشی برای دندان عقل موفقیتآمیز نباشد یا عفونت به سایر قسمتهای دندان گسترش یابد، ممکن است نیاز به کشیدن دندان عقل باشد.
پیشرفتهای تکنولوژی و استفاده از بیحسی موضعی باعث شده که عصبکشی دندان به یک درمان نسبتاً بدون درد تبدیل شود. دندانپزشک قبل از شروع درمان، ناحیه مورد نظر را کاملاً بیحس میکند تا شما هیچ دردی احساس نکنید.
پس از انجام عمل عصبکشی و با از بین رفتن اثر بیحسی، ممکن است احساس درد خفیفی در دندان خود داشته باشید. این درد معمولاً بهدلیل تحریک بافتهای اطراف دندان و پاسخ طبیعی بدن به درمان است.
دندانپزشک برای کنترل این درد، داروهای مسکن مناسب را برای شما تجویز خواهد کرد. بهطور معمول، این درد دندان خفیف پس از گذشت 2 تا 3 روز برطرف میشود.
بااینحال، اگر درد شما تشدید و مدتزمان آن طولانیتر شد یا علائم دیگری مانند تورم، قرمزی لثه یا تب را تجربه کردید، به اورژانس دندانپزشکی نیاز خواهید داشت.
اورژانس دندانپزشکی زمانی رخ میدهد که مشکلی در دهان و دندان شما به سرعت به درمان نیاز داشته باشد و به تأخیرانداختن آن میتواند منجر به عوارض جدیتری شود.
رعایت نکات مهم برای سلامتی دندانها
دنداندرد یکی از بدترین دردهایی است که هر کس میتواند در عمر خود تجربه کند. برای پیشگیری از تحمل درد و فرآیند درمان بهتر است نکات بهداشتی را رعایت نمایید.
مسواک زدن روزانه، استفاده از نخ دندان، داشتن رژیم غذایی سالم، دوری از نوشیدنیهای دارای قند و اقدام برای درمان زودهنگام موارد مهمی هستند که باعث بیشتر شدن سلامتی دهان و دندان شما می شوند.
ژنتیک و جنس دندان نیز تأثیر مهمی در سلامت دندانها دارد. اما توجه کردن به نکات بهداشتی میتواند باعث خرابشدن سالمترین دندانها شود. اگر دندانهای سالمی در دهان نداشته باشید جویدن و هضم غذا در سیستم گوارش دچار مشکل خواهد شد. پس داشتن دندان سالم برای سلامت کلی بدن بسیار ضروری است.
چه زمانی باید برای درمان درد دندان به پزشک مراجعه کرد؟
چنانچه دچار درد دندان هستید، بهخصوص زمانی که همراه با علائم دیگری مانند تب، تورم یا مشکل در بلعیدن باشد، باید در اسرع وقت به دندانپزشک مراجعه کنید. تشخیص دقیق علت درد و درمان مناسب، میتواند از ادامهی درد و عوارض احتمالی آن جلوگیری کند. برخی از روشهای درمانی رایج عبارتند از:
- پرکردن دندان: برای ترمیم دندان پوسیده یا شکسته
- عصبکشی: برای از بین بردن عصب ملتهب دندان
- کشیدن دندان: در موارد شدید که دندان قابل ترمیم نیست
- جراحی لثه: برای درمان بیماری لثه
- آنتیبیوتیک: برای درمان عفونت
دریافت مشاوره رایگانـــــ
دندانهای زیبا، لبخند درخشان!
همین حالا برای مشاوره رایگان و بررسی وضعیت دندانهای خود اقدام کنید.
سخن پایانی
همانطور که دیدیم، عصبکشی دندان روشی مؤثر برای نجات دندانهای آسیبدیده و جلوگیری از عوارض جدیتر است. با پیشرفت تکنولوژی و استفاده از بیحسیهای موضعی، این درمان روشی ایمن و کمدرد محسوب میشود.
مهمترین نکتهای که باید بهخاطر بسپارید این است که هرچه زودتر به دندانپزشک مراجعه کنید، احتمال موفقیت درمان بیشتر خواهد بود. به تأخیرانداختن درمان میتواند باعث گسترش عفونت، ازدستدادن دندان و حتی بروز مشکلات جدیتر برای سلامتی شود.
سوالات متداول
چه عواملی باعث نیاز به عصبکشی دندان میشوند؟
پوسیدگی عمیق، ضربه به دندان، ترک خوردگی دندان و بیماریهای لثه از جمله عواملی هستند که میتوانند باعث نیاز به عصبکشی شوند.
مدت زمان انجام عصبکشی چقدر است؟
مدت زمان عصبکشی به عوامل مختلفی مانند تعداد کانالهای ریشه و پیچیدگی درمان بستگی دارد، اما بهطور معمول، هر جلسه عصبکشی بین یک تا دو ساعت طول میکشد.
دندان عصبکشی شده آسیبپذیر است؟
بله، دندان عصبکشی شده تا حدودی آسیبپذیرتر از یک دندان سالم است. در فرایند عصبکشی، پالپ برداشته میشود. پالپ به عنوان یک هسته مرکزی، به دندان استحکام میبخشد.
پرسش و پاسخ!
درباره درمان ریشه دندان سوالی دارید؟! از ما بپرسید...
شماره تماس:
نیاز به مشاوره رایگان دارید؟!
وقتتون بخیر خانم دکتر. پسرم دیروز عصب کشی انجام داده ولی درد شدیدی داره. آیا این طبیعیه؟ آیا احتیاجی به مراجعه مجدد به پزشک هست؟
سلام و وقت بخیر، بله به علت انجام عصب کشی و تحریک شدن دندان ممکن است کمی درد داشته باشند که به صورت تدریجی کم میشود، اما اگر درد روند نزولی نداشت و کمتر نشد باید برای تشخیص علت درد و برطرف کردن آن به دندانپزشک مراجعه کنید.
روز بخیر خانم دکتر.
با مصرف آنتی بیوتیک درد دندانم قطع شده، آیا ممکن است هنوز عفونت وجود داشته باشد؟
باعرض سلام و وقت بخیر، اگر قبل از درمان ریشه مصرف آنتی بیوتیک صورت گرفته باشد، حتما عفونت هنوز وجود دارد و فقط به واسطه دارو محدود شده است. برای از بین بردن عفونت درمان حتما باید به صورت قطعی انجام شود.
سلام خانم دکتر نوربخش، من ۶ ماه پیش عصب کشی انجام دادم. همه چیز خوب بود تا تقریبا ۲۰ روز پیش که همان دندان کیست زده است. خیلی نگران هستم. ممنون میشم راهنمائی فرمائید.
سلام و وقت بخیر، عکس های رادیوگرافی باید بررسی بشه تا مشکل دندان یا عصب کشی تشخیص داده بشه و نسبت به حلش اقدام کنید.
سلام وقت بخیر. برای انجام درمان ریشه به طور کامل چند بار باید به پزشک مراجعه کرد؟
سلام و وقت بخیر، در صورت نداشتن آبسه یا عفونت انتهای کانال در یک جلسه درمان ریشه ی دندان به پایان می رسد و در جلسه ی دوم ترمیم (پرکردن) تاج دندان انجام می شود .
سلام روز خوش. یه سوالی از خدمتتون داشتم، بسته شدن کانال دندان به چه معنی است؟
روش در مان آن چیست؟
باسلام وقتتون بخیر، بسته شدن کانال دندان علت ها مختلفی می تواند داشته باشد، مانند ضربه به دندان، پرکردگی عمیق قدیمی دندان و غیره، داشته باشد، در این موارد با نظر متخصص درمان ریشه درخصوص چگونه اجرای درمان تصمیم گیری می شود. باتشکر
خیلی جالب بود
خوشحالیم که براتون مفید بود.