تصور کنید که یک دندان آسیبدیده، که سالها از کار افتاده و بهدلیل پوسیدگی به درد و ناراحتی تبدیل شده، با دستان ماهر یک دندانپزشک ترمیم میشود. این دندان، به لطف درمان پر کردن، دوباره به زندگی برگشته و آماده است تا به وظایف اصلی خود مانند جویدن غذا و کمک به گفتار بازگردد، اما به این فکر کردهاید که چرا بعد از پر کردن دندان، ممکن است هنوز احساس درد کنید؟ درد دندان پر شده، که معمولا پس از پر کردن دندانها تجربه میشود، میتواند برای بسیاری از بیماران نگرانکننده و سوالاتی را در پی داشته باشد.
یکی از رایج ترین سوالاتی که بسیاری از مراجعه کنندگان دکتر نازنین نوربخش از ایشان می پرسند، این است که علت درد دندان پر شده چیست؟ همانطور که میدانید هدف از پر کردن دندان (ترمیم دندان)، برداشتن پوسیدگی و جایگزینی آن با مواد دندانی است تا باعث کاهش بیماری های موجود در دهان شود.
گاهی اوقات بعد از پر کردن دندان ها ممکن است با درد زیادی مواجه شوید اما علت درد دندان پس از پرکردن چیست؟ در این مقاله قصد داریم به طور کامل و تفصیلی به بررسی و پاسخ این سوال بپردازیم. پس با ما همراه باشید، علت های درد دندان پر کرده را بررسی کنیم.
پر کردن دندان
اولین قدم برای بررسی علت درد دندان پر کرده، آشنایی کلی با پر کردن دندان می باشد. همانطور که گفته شد، پر کردن دندان روشی است که برای درمان پوسیدگی های دندان انجام می شود تا دندان بتواند قدرت و عملکرد خود را حفظ کند و از پیشرفت پوسیدگی به سایر نقاط دندان یا دندانهای دیگر جلوگیری شود.
در این روش دندانپزشک، پس از استفاده از بی حس کننده موضعی با فرز و سایر دستگاه های مخصوص دندانپزشکی، بخش پوسیده شده دندان را می تراشد. پوسیدگی ها را از بخش های سالم دندان جدا میکند با اطمینان پیدا کردن از حذف تمامی قسمت ها ی پوسیده دندان را ایزوله کرده تا بزاق دهان هیچگونه نفوذی به دندان نداشته باشد.
در ادامه طی مراحلی دندان را برای پرکردن اما کرده و سپس با کامپوزیت یا در برخی موارد آمالگام یا سرامیک حفره ی ایجاد شده پس از برداشتن دندان را پر میکنند. آخرین مرحله نیز این است که دندانپزشک باید دندان را پولیش نماید.
علت درد دندان پر شده
اکنون نوبت آن فرا رسیده که با دلایل درد دندان پر شده آشنا شویم. به طور کلی درد دندان بعد از پر کردن آن طبیعی است. در واقع درست است که دندانپزشک هنگام پر کردن دندانها از بی حس کننده موضعی استفاده می کند، اما پروسه پر کردن، همراه با ایجاد حفره در دندان می باشد که همین مسئله به علت تحریک پالپ زیر عاج دندان و دردهای پس از ترمیم دندان میشود . به عبارتی باید بگوییم که این دردها معمولاً پس از ۲۴ تا ۴۸ ساعت از بین می روند.
اما اگر درد دندان پر کرده شما بیش از ۴۸ ادامه داشت، ممکن است دلایل مختلفی داشته باشد. در ابتدا به بررسی موردی این موارد می پردازیم و سپس هر کدام را به طور تفصیلی بررسی خواهیم کرد.
این موارد عبارتند از:
عدم تطابق ماده پر کننده در دندان پر شده
اولین علت درد دندان پر شده، عدم تطابق مواد پر کننده با دندان پر شده می باشد. در واقع اگر ماده پرکننده دقیقاً و با روش صحیح بر روی دندان قرار نگیرد، ممکن است شکاف های بسیار ریز و غیر قابل مشاهده ای را ایجاد کند. به علاوه گاهی اوقات نیز ممکن است، دندانپزشک از مواد نامرغوب یا روش نامناسب برای پر کردن دندان استفاده کرده باشد که این مسئله به مرور زمان باعث ایجاد شکاف هایی در دندان می شود و همچنین ممکن است باعث دندان درد نیز شود.
التهاب پالپ دندان
التهاب پالپ دندان معمولا در مواردی اتفاق می افتد که پوسیدگی عمق زیادی دارد و تا نزدیکی عصب دندان نفوذ کرده است و در این موارد هنگام ایجاد حفره برای برداشت پوسیدگی باعث ایجاد التهاب انتهای پالپ (پالپیت ) میشود. در اینگونه موارد جای نگرانی وجود ندارد و التهاب پالپ دندان و درد ناشی از آن، معمولا پس از گذشت چند روز الی یک هفته بهبود خواهد یافت . ولی گاهی اوقات ممکن است این درد ادامه دار باشد و منجر به دردهای شبانه , حساسیت به آب سرد و گرم و.. شود. در اینگونه مواقع الزامی است که به یک دندانپزشک مراجعه فرمایید و در صورت نیاز اقدام به عصب کشی دندان کنید .
عدم پالیش کافی و ارتفاع نامناسب ترمیم دندان پر شده
همانطور که گفته شد، پس از پر کردن دندان باید بخش های اضافی مواد پرکننده که بر روی دندان قرار گرفته اند، پولیش شود اگر این ذرات اضافی به خوبی پالیش نشوند هنگام جویدن باعث ایجاد احساس درد میشود. معمولا پزشک در جلسه ی ترمیم توسط کاربن مخصوص این بلندی ها مشاهده می کند و آنها را از بین میبرد گاهی اوقات این کار به دلیل وجود بی حسی به خوبی انجام نمی شود و سطح مواد پرکننده از سطح اصلی دندان بیشتر می شود.
به همین خاطر هنگام جویدن غذا دردی را برای بیمار به وجود می آورد. که ای مسئله قابل حل است و با مراجعه به دندانپزشک و حذف نقاط اضافی این مسئله حل میشود. پس می توان این مسئله را یکی از دلایل درد دندان پر کرده دانست.
ایجاد آلرژی بعد از پر کردن دندان
برای پر کردن دندان ها از مواد مختلفی مانند آمالگام،کامپوزیت دندان و … استفاده می شود. گاهی اوقات ممکن است که بیمار به یکی از این مواد، آلرژی داشته باشد و این مسئله دردهای شدیدی را برای او به وجود آورد. در صورت مشاهده چنین مشکلی بهتر است به دندانپزشک خود مراجعه کرده تا از نوع دیگری از مواد پر کننده استفاده نمایند.
حساسیت دندان
بعد از پر کردن دندان، حساسیت به غذای سرد یا گرم و همچنین جویدن غذا طبیعی است و پس از گذشت مدتی این درد کاهش خواهد یافت و از بین می رود. این حساسیت فقط به دلیل ایجاد حفره و تراش دندان و پروسه ی ترمیمی که روی آن دندان ایجاد شده است.
علت درد دندان پر شده بدون عصب کشی
درد دندان پر شده بدون عصبکشی میتواند مشکلساز و نگرانکننده باشد. اگر دندان پر شده و درد همچنان ادامه یابد، علل مختلفی ممکن است مسئول این مشکل باشند.
- پوسیدگی عمیق: اگر پوسیدگی دندان عمیق و نزدیک به عصب باشد، پس از پر کردن، عصب دندان بهدلیل نزدیکی به حفره پر شده، حساستر میشود. این حساسیت میتواند بهویژه در پاسخ به تحریکات حرارتی (گرم و سرد) و فشار، ایجاد ناراحتی کند، و در صورتی که این حساسیت بعد از دو الی سه هفته برطرف نشود نیاز هست دندان عصب کشی شود به دلیل نزدیک بودن پوسیدگی به عصب، اما معمولا در درجه اول سعی می شود تا بدون عصب کشی درمان شود.
- باقی ماندن پوسیدگی ناقص: اگر در فرایند پر کردن دندان، تمام پوسیدگی زیر پرکننده بهطور کامل حذف نشده باشد، ممکن است این پوسیدگی باقیمانده به تحریک عصب دندان ادامه دهد. باکتریهای باقیمانده در پوسیدگیهای ناقص میتوانند به عصب آسیب برسانند و باعث التهاب و درد شوند.
- توسعه پالپیت: پالپیت به معنای التهاب بافت عصبی دندان است که میتواند ناشی از آسیبهای وارد شده از حفاری و پر کردن دندان، بهویژه در پوسیدگیهای عمیق باشد. فرایند برداشت پوسیدگی و پر کردن میتواند به پالپ دندان آسیب برساند و باعث ایجاد التهاب گردد. این التهاب موجب درد و ناراحتی میشود.
علت درد دندان پر شده بعد از چند ماه
درد دندان پر شده پس از چند ماه میتواند ناشی از عوامل مختلفی باشد.
- فرسایش و آسیب پرکننده: با گذشت زمان، پرکنندهها ممکن است دچار فرسایش، ترکخوردگی یا افتادن شوند، که میتواند موجب نفوذ باکتریها و پوسیدگی جدید گردد.
- تغییرات در بایت: دندانها ممکن است به مرور زمان جابهجا شوند، که میتواند باعث عدم هماهنگی پرکننده با بایت و درد هنگام جویدن شود.
- عفونت: وجود عفونت در زیر پرکننده باعث درد و التهاب میشود و ممکن است نیاز به درمانهای اضافی داشته باشد.
- براکسیسم (دندان قروچه): دندان قروچه، بهویژه در شب، باعث آسیب به پرکنندهها و درد دندان خواهد شد.
- فشار دندان عقل: فشار دندان عقل به دندانهای مجاور، بهویژه دندانهای پر شده، میتواند منجر به درد و ناراحتی شود. با کشیدن دندان عقل این ناراحتی برطرف خواهد شد.
اگر درد دندان پر شده به مدت طولانی ادامه یابد، باید به دندانپزشک مراجعه کرد.
علت درد دندان پر شده با آب سرد
حساسیت دندان پرشده به آب سرد میتواند ناراحتکننده باشد و دلایل مختلفی دارد.
- دنتین در معرض: دنتین (Dentin) یکی از لایههای مهم و مرکزی دندان است که در زیر مینای دندان و در بالای پالپ (بافت عصبی و عروقی) قرار دارد. اگر پرکننده بهطور کامل دنتین دندان را پوشش ندهد یا لثهها عقبنشینی کرده باشند، دنتین نمایان شده میتواند بهویژه در مواجهه با آب سرد، درد شدیدی ایجاد کند.
- پرکنندههای فلزی: پرکنندههای فلزی مانند آمالگام تغییرات دما را سریعتر از مواد دیگر منتقل میکنند. این ویژگی میتواند باعث افزایش حساسیت دندان به سرما شود.
- واکنش پالپ: پالپ دندان، ممکن است پس از پر کردن دندان حساستر شود. حساسیت به سرما ممکن است نشانهای از پالپیت معکوس باشد که معمولا با گذشت زمان بهبود مییابد.
پر کردن دندان جهت تسکین درد ناشی از حفره
حفرههای دندانی که بهطور معمول بهدلیل پوسیدگی ایجاد میگردند، به مرور زمان میتوانند باعث درد، ناراحتی، و حتی عفونت شوند. درمان پر کردن دندان بهمنظور برطرف کردن پوسیدگی و جلوگیری از پیشرفت آن به مراحل بعدی انجام میشود.
درد دندان پر شده یکی از مشکلات شایع در دندانپزشکی است که میتواند دلایل مختلفی داشته باشد. یکی از علل رایج این درد، حساسیت طبیعی پس از درمان است. بعد از پر کردن، ممکن است دندان به فشار، هوا، غذاهای شیرین یا تغییرات دما حساس شود. این حساسیت معمولا بهدلیل تحریک عصبهای درون دندان است که در طی فرایند پر کردن، تحتتاثیر قرار گرفته باشند.
دلیل دیگری که باعث درد دندان پر شده میشود، پر کردن بیش از حد است. اگر پر کردن دندان بهدرستی انجام نشود و مقدار پرکننده بیشتر از حد نیاز باشد، دندان با بایت فرد دچار مشکل میشود. این وضعیت میتواند باعث درد و ناراحتی هنگام بسته شدن دهان یا جویدن غذا گردد.
پالپیت، که التهاب بافت عصبی درون دندان است، یکی دیگر از علل درد دندان پر شده میباشد. این وضعیت میتواند بهدلیل فرایند پر کردن یا پوسیدگی عمیق دندان رخ دهد و باعث درد شدیدی شود. پالپیت به دو نوع معکوس و غیر قابل برگشت تقسیم میشود. پالپیت معکوس به معنای التهاب پالپ است که در صورت برطرف شدن علت التهاب، بهبود مییابد؛ اما در پالپیت غیر قابل برگشت، التهاب بسیار شدید است و پالپ نمیتواند بهبود یابد، که نیاز به درمان ریشه دندان (کانال ریشه) دارد.
راهکارهای کاهش درد دندان پر شده
در پاسخ به این سوال باید بگویید، همانطور که قبلا ذکر شد درد بعد از پر کردن دندان 2 الی 3 و در برخی موارد یک هفته طبیعی است اما اگر درد ادامه دار بود بهترین روش درمان درد دندان پر کرده، مراجعه به دندانپزشک می باشد.
دندانپزشک پس از بررسی جوانب مختلف و پیدا کردن منشاء درد، نسبت به اصلاح ترمیم یا تعویض ترمیم اقدام می کند. به عنوان مثال، اگر منشاء درد دندان پر کرده، حساسیت شما به مواد پرکننده باشد، از نوع دیگری از مواد استفاده می شود. همچنین شما میتوانید برای جلوگیری از دردهای ناشی از پوسیدگی بعد از پر کردن دندان اقدامات زیر را انجام دهید:
- حداقل دو بار مسواک زدن در روز
- کشیدن روزانه نخ دندان
- استفاده از دهانشویه
- مراجعه منظم به دندانپزشک
ما در کلینیک دندانپزشکی دکتر نوربخش با در اختیار داشتن کادری مجرب در خدمت هموطنان عزیز هستیم تا بهترین خدمات دندانپزشکی را به شما ارائه دهیم. شما می توانید همین الان با دریافت مشاوره دندانپزشکی، درد و سایر مشکلات دندان های خود را برطرف کنید.
درمان فوری درد دندان پر شده
درد دندان پر شده میتواند تجربهای ناراحتکننده و نگرانکننده باشد، بهویژه اگر این درد بلافاصله پس از درمان شروع شود.
استفاده از مسکنهای بدون نسخه
یکی از سریعترین و موثرترین روشها برای کاهش درد دندان پر شده، استفاده از مسکنهای بدون نسخه است. داروهایی مانند ایبوپروفن و استامینوفن میتوانند به کاهش درد و التهاب کمک کنند.
اجتناب از مصرف مواد غذایی تحریککننده
پس از پر کردن دندان، مصرف غذاها و نوشیدنیهای بسیار داغ یا سرد میتواند حساسیت دندان را تشدید و درد را بدتر کند. همچنین، غذاهای شیرین و اسیدی نیز درد را تشدید خواهند کرد.
جویدن از سمت مخالف
برای کاهش فشار روی دندان پر شده، میتوانید تلاش کنید تا غذا را از سمت مخالف دهان بجوید. این کار بهویژه هنگامی که دندان پر شده هنوز حساس است و ممکن است فشار بر روی آن باعث افزایش درد شود، مفید خواهد بود.
استفاده از خمیر دندانهای ضد حساسیت
خمیر دندانهای ضد حساسیت میتوانند به کاهش حساسیت دندان کمک کنند. این خمیر دندانها با مسدود کردن سیگنالهای درد از سطح دندان به عصب، باعث کاهش حساسیت و تسکین درد میشوند.
مراجعه به دندانپزشک
اگر پس از یک هفته از پر کردن دندان، درد همچنان ادامه داشت یا شدت آن افزایش یافت، ضروری است که دوباره به دندانپزشک مراجعه کنید. درد مداوم میتواند نشانهای از مشکلاتی مانند بایت نامناسب یا مشکلات عمیقتر دندانی باشد.
سخن پایانی
درک علت درد دندان پر شده و حساسیت آن میتواند به مدیریت و تسکین علائم کمک شایانی کند. عواملی چون وضعیت پرکننده، واکنش پالپ و حساسیت ناشی از مواد فلزی میتوانند بر روی تجربه درد و حساسیت تاثیر بگذارند.
برای مقابله با این مشکلات، استفاده از خمیر دندانهای ضد حساسیت، اجتناب از مواد غذایی و نوشیدنیهای بسیار سرد و مراجعه به اورژانس دندانپزشکی در صورت ادامه یا شدت یافتن درد، اقدامات موثری هستند. دندانپزشک میتواند با بررسی دقیق وضعیت دندان و پرکننده، راهکارهای مناسب را برای رفع مشکلات و بهبود سلامت دندان ارائه دهد.
سوالات متداول
دندان پس از پر کردن باید چه مدت درد داشته باشد؟
احساس ناراحتی یا حساسیت ملایم پس از پر کردن دندان ممکن است از چند روز تا چند هفته ادامه داشته باشد.
چرا دندان پر شده هنگام نوشیدن آب سرد درد میکند؟
حساسیت به سرما ممکن است بهدلیل دنتین نمایان شده، پرکنندههای فلزی، یا حساس بودن پالپ دندان باشد.
آیا طبیعی است که دندان پر شده پس از چندین ماه درد داشته باشد؟
درد دندان پر شده پس از چند ماه ممکن است نشاندهنده مشکلاتی مانند آسیب به پرکننده، پوسیدگی ثانویه، یا تغییرات در بایت باشد.
اگر دندان پر شده درد میکند، باید چه کاری انجام داد؟
استفاده از مسکنهای بدون نسخه و خمیر دندان ضد حساسیت میتواند کمک کند.
سلام خسته نباشید روز دوشنبه دندان پر کردن بعدش دکتر گفت شما بعد دو ساعت می توانید روش غذا بخورد که من نخوردن فردا این کار کردن دندان درد آمد حتی تا امروز درد می آید باید چیکار کنم پیش دکتر بروم نظر شما داروی استفاده کنم
باسلام وقتتون بخیر، این مورد بعد از پر کردن دندان رایج هست، دندانتان احتمالا بلندی دارد و باید جهت اصلاح به پزشکتان مراجعه کنید.